Codul de bune practici pentru energia regenerabilă: România trebuie să instaleze capacități de 3 ori mai mari în eolian și de 10 ori mai mari în solar față de cele existente, pentru a atinge țintele europene

Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA) și Asociația Industriei  Fotovoltaice din România (RPIA) împreună cu specialiști în energie, tehnologie, comunicare, legislație și reglementări a lansat azi Codul de Bune Practici pentru Energia Regenerabilă în România, ediția 2023, potrivit unui comunicat de presă.

Documentul  susținut de jucători importanți din industrie la nivel local și internațional cuprinde analize de piață, interviuri, opinii  și studii de caz și arată nevoia de a accelera investițiile în sector.

În contextul RePower EU, pentru a atinge noile ținte europene România are nevoie de o putere instalată de 11,5  GW în eolian, de trei ori mai mult față de capacitatea existentă. De asemenea, la nivel național este nevoie de 11,1  GW instalați în surse fotovoltaice, din care 6,1 GW în soluții „utility scale” și 5 GW în soluții „non-utility”, conform  celui mai recent studiu realizat de RWEA și RPIA în colaborare cu Deloitte și E3-Modelling.

“Tranziția energetică este un proces complex, treptat, care depinde de o serie de variabile. Una dintre principalele  provocări, cu un impact semnificativ asupra ambițiilor naționale și beneficiilor asociate, este legată de obiectivele  stabilite prin PNIESC, care momentan sunt mult sub potențialul natural al țării noastre. Ce-ar fi dacă am transforma  provocările în oportunități, marșând pe potențialul natural eolian și solar extraordinar pe care îl are țara noastră?  Următorii ani reprezintă momentul perfect pentru ca România să înceapă să capitalizeze tranziția energetică,  valorificând oportunitățile geopolitice”, a declarat Liviu Gavrilă, vicepreședinte RWEA.

“Următorii ani vor reprezenta un examen de maturitatea pentru piața de energie din România. Avem în față ocazia  perfectă pentru ca energia regenerabilă să devină un catalizator al dezvoltării economice. Un sistem energetic bazat  pe resurse verzi, cu o rețea de transport și distribuție dezvoltate și digitalizate, cu tehnologii inteligente și  oportunități de angajare – așa va arăta viitorul dacă vom continua pe traiectoria potrivită”, a declarat Andrei  Manea, director executiv RPIA.

Codul de Bune Practici cuprinde șapte capitole ce reflectă capacitățile instalate în surse regenerabile în țară,

oportunitățile de investiții și de finanțare, schimbările legislative și de reglementare din ultimii doi ani,  mecanismele de piață, provocările legate de dezvoltarea lanțului valoric național și piața forței de muncă.

Documentul arată că noile ținte europene cresc potențialul de a crea locuri de muncă în economie. Într-un scenariu  moderat, România are nevoie de 20.000 de noi locuri de muncă pentru operarea de parcuri eoliene și fotovoltaice,  până în 2030.

Printre acțiunile cheie reflectate în Codul de Bune Practici pentru accelerarea investițiilor în energia regenerabilă se  numără extinderea și optimizarea rețelei de transport și distribuție a energiei electrice, utilizarea inteligentă a  fondurilor europene și naționale destinate sectorului energetic, diversificarea instrumentelor investiționale inclusiv  prin încheierea de acorduri de achiziție a energie pe termen lung (PPAs) sau implementarea mecanismului  contracte pentru diferență (CfD), încurajarea dezvoltării lanțului valoric național și a pieței forței de muncă.

Totodată, un cadru legislativ și de reglementare stabil sporește încrederea investitorilor pe termen lung.

Codul de Bune Practici pentru Energia Regenerabilă în România este destinat tuturor actorilor implicați și părților  interesate din mediul public și privat și poate fi consultat pe pagina web dedicată, goodpractice.rpia.ro. Acesta a  fost realizat cu ajutorul partenerilor editoriali DLA Piper, Energy Policy Group și Deloitte România.

De asemenea, au contribuit la realizarea Codului de Bune Practici companiile TotalEnergies, JinkoSolar, Engie Romania, CEZ Romania, K2 Systems, Enel Green Power Romania, Aukera, PNE AG, Monsson, Alive Capital, Banca  Transilvania, BCR, Huawei, OX2, WPD, Vlăsceanu & Partners, Parapet, Monsson, Lidl Romania.

RWEA, Asociația Română pentru Energie Eoliană, reprezintă producători, dezvoltatori de proiecte de energie  eoliană, cu o putere instalată în România de 3 GW, și furnizori de servicii conexe acestei industrii.

Asociația Industriei Fotovoltaice din România (RPIA) reprezintă interesele sectorului solar și ale partenerilor săi din lanțul valoric asociat, susținând dezvoltarea unei piețe energetice sustenabile și competitive. RPIA, care reunește  atât producători, cât și investitori în surse regenerabile, promovează politici și inițiative al căror scop este de a  accelera dezvoltarea eficientă a energiei solare prin implicarea activă în procesul decizional național și european

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *