Clienții casnici ai furnizorilor mari de energie au timp până la 31 martie să aleagă o ofertă concurențială – nouă reglementare ANRE

ANRE a elaborat un proiect de ordin prin care se extinde de la 31 ianuarie până la 31 martie termenul până la care clienții furnizorilor de ultimă instanță pot semna un contract concurențial fără a plăti prețul mai mare de serviciu universal. Practic, oamenii au timp trei luni să aleagă o ofertă de piață concurențială de la același furnizor mare, fără să plătească prețul de serviciu universal, mai mare în general decât cel din oferta concurențială.

“Având în vedere impactul procesului de liberalizare a pieței de energie electrică, de la 1 ianuarie 2021 asupra clienților casnici, necesitatea asigurării unei bune informări de către furnizorii de ultimă instanță, precum și asigurarea condițiilor necesare încheierii contractelor de furnizare a energiei electrice cu respectarea condițiilor impuse în contextul pandemiei de COVID 19 și pentru ca procesul să se desfășoare în beneficiul consumatorului final, a fost prevăzută măsura de prelungire până la 31 martie 2021 a perioadei în care pot fi încheiate contracte de furnizare a energiei electrice astfel încât clienții casnici să beneficieze de prețul din oferta concurențială”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordin elaborat de ANRE.

“Prin prezentul proiect de ordin se asigură posibilitatea clienților casnici de a alege oferta de furnizare aplicabilă de la data de 1 ianuarie 2021 inclusiv până în luna martie 2021 și de abeneficia pentru toata perioada de prețul din ofertă, în condițiile încheierii în această perioadă aunui contract concurential cu FUI (furnizor de ultimă instanță – n.red.)”, mai arată instituția.

Clienții FUI care nu vor să schimbe au momentan două opțiuni: să nu facă nimic și să plătească prețul de serviciu universal, sau să accepte o ofertă concurențială de la același furnizor

O reglementare dată de ANRE, pe ultima sută de metri înaintea debutului liberalizării, de la 1 ianuarie 2021, impunea ca actualul FUI (Enel, Electrica, CEZ sau E.On) să trimită acasă oamenilor, în informarea cu prețul de serviciu universal (SU) și cel puțin o ofertă concurențială – deci clienții pot compara între cele două prețuri și pot alege oferta concurențială care, în teorie cel puțin, ar trebui să fie mai mică. Ei ar fi plătit prețul mai mic, din oferta concurențială, toată luna ianuarie, chiar dacă făceau alegerea la 31 ianuarie, deci nu ar fi plătit prețul de serviciu universal.

Acum, odată cu noua reglementare, clienții care rămăseseră la reglementat  trebuie să știe că pot face această alegere până la finalul lunii martie. Dacă o fac până atunci, tot consumul lor va fi facturat la prețul din oferta concurențială aleasă, chiar dacă oamenii fac alegerea în, să spunem 31 martie.

Cum se face

Practic cine nu alege o ofertă concurențială de la unul dintre cei patru mari furnizori va plăti prețul mare de serviciu universal până când face alegerea. La acel moment, furnizorul emite o factură de regularizare (dă bani înapoi) astfel încât, în perioada scursă de la 1 ianuarie și până când face alegerea (dar nu mai târziu de 31 martie) prețul plătit este cel din oferta aleasă. A explicat asta CEZ într-un comunicat:

„În contextul liberalizării pieței de energie electrică, furnizorul CEZ Vânzare oferă răgaz clienților săi pentru a studia ofertele CEZ. În cazul în care aceștia depun oferta CEZ semnată până la data de 31 martie 2021, furnizorul va emite o factură de discount pentru perioada în care s-a aplicat prețul nou de Serviciu Universal astfel încât în perioada 01.01.2021 – 31.03.2021 clienții beneficiază de prețul negociat conform noului contract semnat”

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *