Ciolacu: Vor continua compensările la facturile de energie. Guvernul a alocat însă doar două miliarde de lei pentru furnizori

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat vineri, la Caransebeş, că vor continua compensările la facturile de energie, în acest sens în bugetele ministerelor Muncii şi Energiei fiind cuprins câte un miliard de lei pentru luna ianuarie, după care contul va fi realimentat, potrivit Agerpres.

El a precizat că decizia privind includerea acestor sume în bugetele celor două ministere a fost luată în şedinţa de guvern de joi seara, în care a fost adoptat proiectul bugetului de stat pentru anul viitor.

„S-au făcut modificări astfel încât şi la Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii să fie prinse în buget câte 1 miliard de lei pentru luna ianuarie, ceea ce vine din plată din anul anterior – există un delay, până verifică facturile, ANRE-ul. Dar, pe urmă, se alimentează contul şi este un întreg mecanism. Deci, vor continua compensările. Cred că noi avem cele mai mici preţuri, cel puţin la casnic, din Europa, în acest moment”, a declarat şeful Guvernului.

Premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, au participat vineri, la Caransebeş, la semnarea ultimului din cele patru contracte de modernizare a liniei de cale ferată Caransebeş-Timişoara-Arad, finanţate prin PNRR.

Fondul pentru Tranziție Energetică, cel din care se fac preponderent plățile către furnizorii de energie electrică și gaze, nu are alocată nicio sumă în bugetul pentru 2024, potrivit datelor publice.
La câteva ore după publicarea textului nostru, Federația ACUE, ce reprezintă companiile din sector, a emis un comunicat de presă în care cere explicații Guvernului și vorbește despre dinamitarea schemei de plafonare a prețului, și despre un risc de colaps pentru întreg sistemul energetic.

Citește și:

UPDATED De unde își vor primi anul viitor furnizorii de energie compensațiile pentru plafonarea prețurilor? Fondul pentru Tranziție Energetică nu are nimic prevăzut în bugetul pe 2024. Companiile cer explicații Guvernului, vorbesc despre “dinamitarea schemei” și “risc de colaps”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *