Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că Guvernul nu trebuie să ia măsuri suplimentare pentru reducerea consumului de energie electrică şi gaze la populaţie, întrucât, potrivit statisticilor, acesta este deja mai mic cu 8%, respectiv 18% faţă de anul trecut, scrie Agerpres.
„Pe cap de locuitor, România consumă cea mai puţină energie din întreaga Europă (…), de două ori şi jumătate mai puţin decât un german (…). Anul acesta, am consumat, conform INS, cu 5,2% mai puţină energie electrică. Dacă ne uităm la populaţie, deja am consumat cu 8% mai puţin.
Ce vrem noi, de fapt, ce economie să mai facă România, cu cel mai mic consum din Europa? (…) Noi trebuie să îi lăsăm pe români în pace, au singuri înţelepciunea de a face economii atât cât au nevoie, fiindcă fac o economie la propriul buget al familiei.
Deja am dovedit că reacţia românilor este una corectă şi să nu mai intervenim cu astfel de anunţuri. (…) Avem o reducere de consum la gaze de aproximativ 18%, deci reacţia a fost una pe măsură, toată lumea a început să se gospodărească. Nu cred că Guvernul trebuie să vină cu măsuri suplimentare, să cerem ceva românilor în această perioadă, pentru că este aberant”, a declarat Ciolacu, marţi, la Antena 3.
Potrivit liderului social-democrat, cel mai mare consum de energie se înregistrează cu iluminatul public, în instituţiile publice şi în şcoli, motiv pentru care susţine demararea unor programe de dotare cu panouri fotovoltaice, pentru reducerea costurilor.
Amintim că planul anticriză al Comisiei Europene vizează reducerea consumului de energie electrică, voluntary, de către fiecare țară cu 10% pe baze anuale, inclusiv o reducere, de data aceasta obligatorie, cu 5% în orele de vârf, pe care fiecare țară și le va alege.
În primele șase luni ale anului, consumul total de energie electrică a scăzut la 27,7 TWh, de la 29,3 TWh în primele șase luni ale lui 2021. Deci o scădere cu 5%.
Consumul populației într-un an obișnuit este de circa 14 TWh de energie electrică dintr-un consum național net de 56 TWh. Consumul non-casnic este majoritar, aproape 42 TWh și aici intră consumul instituțiilor publice și sociale și cel al economiei, inclusiv iluminatul public.