Ciolacu despre susținerea lui Iancu la ANRE: e specialist, nu a lucrat cu alt stat străin. De ce a refuzat Iohannis să-l numească pe Iancu în Guvern acum trei ani

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că îl susţine pe Iulian Iancu pentru funcţia de membru în Comitetul de Reglementare al ANRE, deoarece este un specialist în domeniul energiei, menţionând că nu are ştiinţă că acesta ar fi lucrat sau lucrează pentru un stat străin.

„Iulian Iancu este propunerea PSD pentru un post de membru la ANRE, este susţinută de către mine pentru faptul că este un specialist în domeniu”, a afirmat Ciolacu, la Parlament. Întrebat în legătură cu afirmaţiile din trecut ale şefului statului potrivit cărora Iancu ar fi un factor care periclitează relaţiile cu statele occidentale, preşedintele PSD a spus, citat de Agerpres: „Eu nu am ştiinţă în acest moment că există vreo problemă în ceea ce-l priveşte pe domnul Iulian Iancu, că ar fi lucrat sau că lucrează cu alt stat străin”.

„Dimpotrivă, ce ştiu cu certitudine de sută la sută este că domnul Iulian Iancu este un specialist pe zona de energie”, a adăugat el.

Marcel Ciolacu a mai spus că nu este vina lui Iulian Iancu şi a PSD că Legea offshore nu s-a putut aplica.

„Îmi aduc aminte că a existat o guvernare de dreapta timp de doi ani. Domnul Iulian Iancu nici măcar nu mai era parlamentar. Nu cred că este de vină Iulian Iancu şi nici PSD, dimpotrivă am văzut că PSD a rezolvat această Lege offshore şi onshore”, a susţinut Ciolacu.

Ce a spus Iohannis acum trei ani

În august 2019, președintele Klaus Iohannis a respins numirea lui Iulian Iancu în funcția de vicepremier pentru teme economice, propunere venită din partea premierului de atunci, Viorica Dăncilă.

„Resping propunerea pentru funcția de vicepremier pentru teme economice. De asemenea, există decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale, pe care nu vreau să le periclitez cu numiri precum cea vehiculată de PSD. România are un drum european, un drum prin care își consolidează statul de drept și valorile democratice, și nu pot accepta propuneri contrare acestei direcții”, a spus președintele la acea vreme.

Fostul deputat Iulian Iancu a fost validat, miercuri, de comisiile parlamentare de specialitate pentru funcţia de membru în Comitetul de Reglementare al ANRE.

Deputata USR Cristina Prună a criticat validarea candidaturii lui Iulian Iancu, susţinând că Legea offshore „a fost împinsă” de acesta în 2018 prin Comisia parlamentară de industrii sub o formă care „a blocat” investiţiile în exploatarea de gaze din Marea Neagră. „Însuşi PSD a admis că trebuie să modifice legea respectivă. Apoi, mai este şi faimoasa OUG 114/2018 susţinută tot de Iulian Iancu, care ne-a făcut mai dependenţi de gazele ruseşti şi a blocat investiţiile în producţia de energie electrică”, a menţionat Prună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *