Cine vrea să se racordeze la gaze și electricitate poate plăti costurile și primește banii înapoi după cinci ani. Racordările sunt gratuite prin lege, dar sunt practic blocate – surse

Racordarea la rețelele de gaze și energie electrică, devenită gratuită în urma reglementărilor emise în 2020, rămâne gratuită ca principiu, dar se va introduce o opțiune: aceea ca persoanele sau firmele care doresc să se racordeze să plătească în avans costurile cu racordarea, urmând ca apoi să-și recupereze banii de la firmele de distribuție. Asta pentru că, acum, procesul de racordare gratuită este blocat.

Legal, racordarea la rețele de gaze și energie electrică a devenit de anul trecut gratuită pentru consumatori și obligatorie pentru operatorii rețelelor de distribuție de gaze și electricitate cărora li se solicită acest lucru. Așa cum se anticipa, acest lucru a condus la o explozie a cererilor de racordare, și la gaz și la electricitate.

Despre acest lucru a vorbit recent șeful Engie România (grup care controlează Distrigaz Sud Rețele, una dintre cele două mari rețele de disribuție din țară), Eric Stab. “De când s-a adoptat legea, vedem o creștere de patru ori a numărului de solicitări de racordare. Suntem bucuroși să vedem că există cerere, însă trebuie să ne asigurăm că tot procesul este gestionabil: că avem cash pt investitiții, că sunt companii pe piată care pot realiza aceste lucrări și, nu în ultimul rând, că există consum (pentru că una este să fii conectat la rețea și alta este să ai capitalul necesar achiziției centralei, instalației de gaze), preocuparea fiind de a nu avea o infrastructură goală care să fie finanțată de întreaga comunitate”, a spus Engie.

Cererile de racordare la gaze au crescut de patru ori de când racordarea e gratuită. Am legat 83.000 de clienți la rețea în 2020 – Stab, Engie

Surse din piața de energie electrică ne-au explicat că aceeași situație este și acolo, ba, mai mult, a crescut exploziv numărul cererilor din partea casnicilor care vor racordare la tensiunea de 380 V, evident mai complexă și mai costisitoare.

Conform reglementărilor, racordarea, care este gratuită pentru consumatori, este finanțată de operatorii rețelelor de distribuție de gaze și energie electrică, urmând ca, ulterior, costurile să fie recunoscute de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Aceste costuri sunt transferate apoi în tarifele de distribuție, care sunt plătite de toți consumatorii, prin facturi.

Ei bine, în acest moment, racordările sunt blocate, din două motive. Primul este numărul foarte mare de cereri și al doilea este incertitudinea distribuitorilor de energie și gaze că le vor fi recunoscute toate costurile de către ANRE.

Iar la această nesiguranță a contribuit și un proiect de ordin al ANRE. Cel puțin pentru distribuitorii de electricitate, ANRE a propus ca ca lucrările de racordare  în baza noilor cereri să fie realizate suplimentar față de planurile anuale de investiții ale operatorilor, care au fost deja aprobate. Ceea ce pentru distribuitori înseamnă chletuieli în plus despre care nu sunt siguri când și în ce măsură vor fi recunoscute de ANRE, pentru că sunt în plus față de ce planurile lor de racordare aprobate de reglementator.

Citește și:

Distribuitorii de gaze trebuie să dea banii înapoi multor cetățeni care începuseră procesul de racordare, care acum e gratuit

Ce se schimbă

În fața acestei situații, legislația se va schimba, potrivit unor surse din piața de energie. ANRE va discuta în ședința Comitetului de Reglementare de săptămâna viitoare pe marginea următoarei modificări: cei care doresc racordarea la rețelele de gaze și electricitate să poată să aibă opțiunea să plătească firmelor de distribuție costurile de racordare. Ulterior, ei își vor recupera banii de la distribuitori în cinci ani de zile. Este doar o opțiune, nu o obligație a clientului, pentru a se putea debloca unele racordări pentru cale solicitanții ar fi dispuși chiar și să plătească, dar acum, pe legislația actuală, distribuitorii nu pot încasa bani pentru racordări.

Potrivit legislației, racordarea ar trebui să se facă în termen de 90 de zile de la obținerea autorizației de construire a instalației. Ultimele date publice, comunicate de ANRE pentru anul 2019, arată că, pentru racordarea la rețelele de distribuție a energiei electrice, durata medie, la nivel național (timpul dintre data depunerii cererii de racordare cu documentația de justificare completă până la data punerii sub tensiune a instalației de utilizare) a fost de 96 zile, pentru joasă tensiune. Costul mediu al procesului de racordare a fost de 2.022 de lei.

În România sunt patru mari distribuitori de energie electrică, E-Distribuție (Enel), Distribuție Energie Electrică România (Electrica), Distribuție Oltenia (CEZ) și Delgaz Grid (E.on). La gaze, cei mai mari distribuitori sunt Distrigaz Sud Rețele (Engie) și Delgaz Grid (E.On.)

 

 

 

2 Comments

  1. Trebuie sa depun o cerere pentru restituirea costurilor de racordare la gaze și copii după facturi? Și cui sa trimit cererea? Sau distribuitorul știe automat sa restituie cheltuielile de racordare în 5 ani sub forma de rate?

    1. Bună ziua! Ați adresat întrebarea și distribuitorului? Ce v-a răspuns? Sunt în aceeași situație și nu știam că poți depune cerere pentru restituirea sumelor cheltuite! Eu cu Delgaz am colaborat… Dvs?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *