Cine va produce în prima jumătate a lui 2020 energia electrică pentru populația din piața reglementată. Cantitățile și prețurile

După ce a aprobat deciziile prin care unii producători de energie electrică vor fi obligați să vândă o parte din producție la preț reglementat, pentru consumul populației care nu a trecut în piața liberă, și a impus și prețurile, ANRE a publicat un centralizator cu datele.

După cum era de așteptat, cel mai mult vor livra pentru consumul populației Hidroelectrica și Nuclearelectrica, cei mai ieftini producători. Alături de ei, ANRE a mai stabilit obligațiii de vânzare pentru piața reglementată și altor producători, care au unități de producție în regim de cogenerare, deci produc și energie termică.

Iată, defalcat, cine și cât va livra populației în prima jumătate a anului, și prețurile:

Dacă în cazul Hidro- și Nuclearelectrica, ANRE a stabilit prețurile pe baza costurilor recunoscute plus un profit reglementat, în cazul celorlalți “prețul de 239.21 lei/MWh este aprobat prin Ordinul președintelui ANRE nr. 196/2019 privind aprobarea preţului reglementat pentru energia electrică produsă în cogenerare de înaltă eficienţă care beneficiază de bonus, vândută pe bază de contracte reglementate de către producătorii de energie electrică şi termică în cogenerare, şi a preţului de referinţă al energiei electrice produse în cogenerare de înaltă eficienţă care beneficiază de bonus”.

2020 este ultimul an în care populația va mai beneficia de prețuri reglementate de ANRE pentru energia electrică. De la 1 ianuarie 2021 piața va fi complet liberalizată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *