Datele ANRE pentru prima lună a anului arată că populaţia a devenit cel mai mare consumator de gaz al ţării luând locul industriei chimice. De asemenea, relevant este şi faptul că importul de gaze a crescut foarte mult faţă de anii trecuţi.
Gospodăriile au reprezentat sectorul în care s-a contabilizat cel mai mare consum de gaz natural în prima lună a anului, luând locul industriei chimice cea care ocupa, constant, prima poziţie în topul celor mai mari consumatori la sfârşitul anului trecut. Astfel, din cei puţin peste 20 de milioane de MWh consumaţi în ianuarie, casnicii au reprezentat 26,2%, potrivit datelor Agenţiei de Reglementare în Energie(ANRE). Termocentralele au fost al doilea cel mai mare consumator cu 23% din total în timp ce industria chimică a picat pe locul trei cu doar 15% din total. Consumul relativ redus al acestei industrii se poate explica prin închiderea de către InterAgro a patru din cele şase combinate chimice pe care le deţine pe motiv că preţul actual al gazului nu acoperă costurile de funcţionare a fabricilor.
Industria, alta decât cea chimică, a fost al patrulea consumator cu 7,3% din totalul cantităţilor de gaz consumate.
Producţia internă a asigurat 70% din consumul României, restul fiind acoperit din importuri. În luna ianuarie a acestui an s-au consumat de aproape două ori mai multe gaze ruseşti decât în aceeaşi perioadă a anului trecut şi de şase ori mai multe decât în 2009.
Pe piaţa reglementată, GDF SUEZ Energy Romania este, în continuare, cel mai mare furnizor dând gaz la 46% dintre gospodării. Francezii sunt urmaţi, la mică distanţă, de E.ON Energie Romania care deţine 44% din piaţă. Restul furnizorilor sunt mici niciunul neacoperind mai mult de 1,83% din piaţă.
În schimb, pe piaţa liberă cel mai mare furnizor este OMV Petrom Gas cu 26% deţinut de al doilea mare producător din ţară, OMV Petrom. Romgaz, primul producător ocupă doar locul trei în topul furnizorilor cu 19,52% din piaţă în timp ce poziţia a doua, cu 19,65%, este ocupată de InterAgro, compania miliardarului Ioan Niculae.
Producţia autohtonă a fost acoperită în proporţie de 53% de Romgaz în timp ce OMV Petrom a avut o cotă de 44%. Restul reprezintă mici producători.