Cinci oferte pentru construcția noii centrale electrice pe gaze de la Midia

Iskander Abdibaitov, directorul general al Fondului de Investiții în Energie Kazah-Român, a declarat că în momentul de față există cinci oferte de la companii internaționale în procesul de selecție a unui contractor pentru partea de EPC (Engineering, Procurement and Construction) pentru noua centrală de cogenerare de la Midia.

“Suntem în faza de selecție a ofertelor și probabil vom anunța câștigătorul la finalul lunii ianuarie”, a spus Abdibaitov

Proiectul centralei este dezvoltat de Rompetrol Energy SA, vehiculul investițional (SPV) prin care vor fi derulate investițiile Fondului în România.

“Construcția centralei este un proiect important, nu doar pentru localitatea Năvodari și platforma Petromidia, ci și pentru sectorul energetic intern prin stabilizarea producției și a distribuției de energie electrică în regiunea Dobrogea. Interesul pentru noua unitate este reflectat și de cele 17 companii locale și internationale care și-au arătat interesul pentru a deveni furnizori de echipamente și soluții tehnologice” a adaugat Iskander Abdibaitov.

Capacitatea instalată a noii centrale pe gaze de la Midia va fi 36 de MW energie termică şi 73 MW energie electrică. Termenul de implementare a proiectului este de patru ani. Centrala nu va fi conectată direct la conductele de tranzit al gazului (Isaccea-Negru Vodă) din Dobrogea, și, potrivit oficialilor kazahi, va cumpăra gaze din piață pentru a produce energie. Momentan, grupul Rompetrol primește gazele necesare rafinăriei Petromidia de la Petrom. Totuși, noua centrală ar putea fi unul dintre primii consumatori ai gazelor din Marea Neagră, dată fiind poziția geografică, în cazul în care acestea vor fi în final extrase.

Costuri mai mici și pntru rafinărie

Construcția noii centrale termice de la Midia va aduce o scădere a costurilor cu utilitățile pentru rafinăria Petromidia și pentru locuitorii orașului Năvodari, a declarat Boris Bucur, manager utilități Rompetrol Rafinare, la o întâlnire cu presa care avut loc în toamnă.

“Estimăm o reducere a prețului la energia electrică furnizată către Rompetrol Rafinare. La un calcul foarte simplu, prin eliminarea componentelor reglementate (tarifele de distribuție, transport-n.red.) estimăm o reducere de 20 de dolari/MW, iar dacă înmulțiți cu 500.000-600.000 MWh, o să vedeți că vor fi beneficii importante”, a spus Bucur.

“Estimăm de asemenea un cost mai mic al al aburului furnizat către rafinărie, având în vedere că vom produce în cogenerare, ceea ce va conduce și la o scădere a prețului gigacaloriei pentru energia termică pe care o vom furniza în continuare orașului Năvodari. Un alt beneficiu pentru noi este că va crește stabilitatea în alimentarea cu energie electrică a platformei. Astazi periodic ne confruntam cu fluctuații care vin din sistem, fluctuații de tensiune care creează dezechilibre în alimentare. Sunt situații în care se mai opresc din echipamente sau chiar instalații la Rompetrol Rafinare, iar asta pentru noi înseamnă producție nerealizată, care afectează indicatorii de performanță”, a completat Bucur.

Fondul kazah – roman a fost înființat în 2018, ca parte a Memorandumului prin care se sting datoriile istorice ale Grupului Romeprtol către statul român. Fondul este controlat de KazMunayGas International (KMGI-Grupul Rompetrol), cu 80%, iar statul român deține 20%, participație pe care statul român a primit-o gratuit, prin Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE)

Cu o durata de 7 ani, fondul kazah – român are un nivelul investițional estimat de aproximativ 1 miliard USD, bani care vor fi investiți în proiecte energetice în România. Contribuția KMGI la capitalul fondului este de 150 milioane de dolari, iar contribuția statului român în valoare de 30 milioane de dolari, a fost achitată de KMGI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *