Cinci miliarde de lei, volumul datoriilor Complexului Energetic Hunedoara, în insolvență. Ce urmează

Valoarea datoriilor acumulate de Complexul Energetic Hunedoara (CEH) este estimată la circa 5 miliarde de lei, în condiţiile în care nu au fost depuse încă toate declaraţiile de creanţă impuse de procedura de insolvenţă în care se află această companie, a anunţat joi, la Petroşani, administratorul judiciar al CEH, Emil Gros, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, sunt peste 400 de creditori care au fost notificaţi să-şi depună declaraţiile de creanţă, termenul limită pentru depunerea acestora fiind 30 ianuarie. Cei mai mari creditori sunt ANAF şi Administraţia Fondului de Mediu.

„Avem peste 400 de creditori care au fost notificaţi să-şi depună declaraţiile de creanţă. Acestea urmează să fie verificate şi până pe 19 februarie trebuie să întocmim tabelul preliminar cu creanţele declarate, iar prima adunare a creditorilor o avem pe data de 25 februarie”, a arătat, într-o conferinţă de presă, administratorul judiciar al CEH.

În paralel, se lucrează la raportul despre cauzele care au dus CEH în procedură de insolvenţă, documentul trebuind să fie finalizat până pe 3 februarie.

De asemenea, este în derulare procedura de inventariere a activelor CEH, termenul de finalizare al procedurii fiind stabilit pentru 13 februarie.

Pe de altă parte, patru dintre creditorii CEH au declarat apel împotriva procedurii de intrare în insolvenţă a societăţii, dosarul, care nu are încă un termen, urmând să fie judecat de Curtea de Apel Alba Iulia.

CEH se află în procedură de insolvenţă după ce instanţa Tribunalului Hunedoara a admis, pe 14 noiembrie 2019, cererea formulată în acest sens de către 20 de creditori ai companiei, între aceştia numărându-se Direcţia Generală a Administrare Mari Contribuabili şi Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului.

Control al Guvernului

Corpul de control al ministrului Energiei se află în plină activitate la Complexul Energetic Hunedoara (CEH) fiind verificate contractele, achiziţiile şi rezultatele economice ale companiei, a declarat joi administratorul special al societăţii, Cristian Roşu. El a apreciat, în conferinţă de presă, că verificările sunt un „lucru bun”, deoarece dacă au fost greşeli în administrarea companiei acestea pot fi evitate pe viitor.

„Se verifică activitatea CEH, contracte, achiziţii, tot ce a însemnat parte economică. Se analizează rezultatele economice pentru ultima perioadă, se verifică modalitatea de angajare şi promovare din ultima perioadă. Este bine să aflăm lucrurile acestea, este bine că se desfăşoară acest control, pentru că este normal şi firesc ca toată lumea să ştie ce a fost înainte în societate şi, dacă au fost greşeli, să nu le mai repetăm pe viitor”, a spus  Roşu.

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil-Daniel Popescu, a anunţat luni că a trimis Corpul de Control la Complexul Energetic Hunedoara şi la Termocentrala Mintia, pentru a verifica aprovizionarea cu cărbune, modul în care au fost respectate procedurile de achiziţii, dar şi motivele pentru care o parte din angajaţi nu şi-au primit salariile la timp.

Circa 200 de angajaţi ai Termocentralei Mintia au protestat spontan luni, nemulţumiţi de întârzierea la plata salariilor.

Are CEH suficient cărbune sau nu? Conducerea spune ceva, sindicatele altceva

Stocurile de cărbune ale CEH se ridică la aproximativ 16.660 de tone, din care la Termocentrala Mintia există o cantitate de 11.459 tone, astfel că nu se pune problema opririi grupurilor energice din lipsă de combustibil, a declarat directorul companiei, Samuel Dioane.

Acesta a menţionat că termocentrala funcţionează, de joi, cu ambele cazane ale grupului energetic numărul 3, ceea ce va aduce beneficii financiare mai mari întreprinderii prin energia electrică livrată în sistemul energetic.

„Miercuri am reuşit să ducem două trenuri (cu cărbune – n.r.). Trenurile mai întârzie. E iarnă. Zilnic producem 2.200 – 2.300 de tone de cărbune. De astăzi (joi – n.r.) funcţionăm cu grupul 3, întreg, ceea ce ne aduce şi un beneficiu financiar mai mare. Nu se pune problema opririi”, a spus, într-o conferinţă de presă, directorul general al CEH.

Potrivit lui Dioane, problemele legate de aprovizionarea cu materiale şi utilajele vechi, care se defectează, influenţează direct producţia de cărbune zilnică, aceasta fiind mai mică cu câteva sute de tone faţă de media programată.

„Ar trebui să fie undeva la 2.500- 2.700 de tone zilnic, dar problemele cu aprovizionarea, cu materialele, utilajele sunt vechi, n-am mai putut investi foarte mult în domeniul respectiv, şi atunci un defect apărut produce o întârziere de 2-3 ore. Aceasta înseamnă 50-60 de tone şi de aici reiese un minus (în producţia de cărbune – n.r.)”, a explicat Dioane.

Pe de altă parte, sindicatele de la termocentrala Mintia atrag atenţia că stocul de cărbune este mic, în condiţiile în care un grup energetic foloseşte aproximativ 2.500 de tone de huilă în fiecare zi, iar trenurile care ajung la descărcare sunt îngheţate din cauza temperaturilor de afară.

„Probleme apar şi din cauză că trenurile cu cărbune vin îngheţate şi se lucrează chiar şi 24 de ore la dezgheţarea vagoanelor. Consumul de cărbune pentru un grup energetic este de 2.500 de tone pe zi”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului „Solidaritatea Hunedoara”, Cristian Iştoc.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *