Cifre care nu ne plac: cât petrol şi gaze scot acum Petrom şi OMV şi cât costă

Petrolul și gazele din România sunt din ce în ce mai puține și mai costisitor de extras. O comparație între cifrele Petrom și ale OMV este sugestivă.

Pe fondul declinului natural al producției de hidrocarburi din România, care nu poate fi compensat în lipsa unor descoperiri majore, producția din România scade accentuat. Nu este o noutate, dar de data aceasta am ales o comparație între cât extrage Petrom și la ce costuri, din România, și cât extrage și la ce costuri compania austriacă OMV, care o controlează, și care este, de câțiva ani, într-un proces de extindere internațională.

În primele nouă luni ale acestui an, producția totală de petrol și gaze a Petrom a fost de 152.000 de barili echivalent petrol (bep) pe zi. În scădere cu 6% față de aceeași perioadă a anului trecut. Producția totală a grupului OMV (Petrom inclus), a fost de 481.000 bep/zi, în creștere cu 14% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Așadar, producția din România a ajuns să reprezinte mai puțin de o treime din tot ce extrage OMV. Boom-ul ar fi fost dat de demararea producției din Marea Neagră, dar proiectul este momentan blocat, din cauza statului român și este și amenințat, în condițiile în care partenerii Petrom, americanii de la Exxon Mobil, au anunțat că vor să vândă participația.

Altfel stăteau lururile în trecut. În 2005, la un an după ce compania austriacă a cumpărat Petrom, OMV raporta o producție totală de 338.000 bep/zi, din care Petrom avea 217.000. Deci România reprezenta aproape două treimi din toată producția de hidrocarburi a OMV.

Ce s-a întîmplat între timp? Cum în România, în ciuda investițiilor masive, descoperirile de anvergură au fost rare, producția scade. De cealaltă parte, de câțiva ani, OMV este într-o campanie de achiziții la nivel global, pentru resurse, astfel că acum deține participații upstream în Noua Zeelandă, Libia, Rusia, Norvegia, Malaezia, Emiratele Arabe Unite.

Iar situația are un efect. Costurile de producție ale OMV (fără taxe) sunt de 6,3 dolari pe barilul echialent petrol, pentru producția întregului portofoliu (producția Petrom din România inclusă), în timp ce, pe o baza de calcul echivalentă, costurile de producție ale Petrom sunt de 10,5 dolari pe baril.

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *