Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International, a înregistrat în primele 9 luni din 2019 o cifră de afaceri brută de 2,5 miliarde de dolari, în scădere cu 35,8% comparativ cu un rezultat de 3,9 miliarde dolari aceeaşi perioadă a anului trecut, informează compania într-un comunicat remis vineri AGERPRES.
Pierderile nete s-au cifrat la 156,1 milioane dolari, în creştere cu 480% faţă de pierderile de 26,9 milioane dolari consemnate în intervalul similar din 2019.
Aceste rezultate în scădere se datorează influenţelor generate de noul coronavirus, dar şi din cauza volatilităţii fără precedent din piaţa petrolului.
„Rezultatul operaţional consolidat (EBITDA) a înregistrat o scădere, până la un negativ de 21,6 milioane de dolari, iar rezultatul net consolidat a consemnat o valoare negativă de 156 de milioane dolari”, precizează compania.
Activitatea rafinăriei Petromidia Năvodari a fost oprită în perioada martie – aprilie pentru realizarea reviziei generale, o măsură obligatorie şi necesară pentru asigurarea funcţionării unităţilor de producţie în condiţii de maximă siguranţă si eficienta. În această perioadă, au fost executate lucrări de mentenanţă preventivă şi corectivă, inspecţii şi verificări tehnologice, înlocuirea catalizatorilor şi alte lucrări conexe la instalaţiile rafinare şi petrochimie.
Potrivit datelor transmise de companie, valoarea totală a exporturilor realizate în perioada ianuarie – septembrie 2020 de rafinăriile Petromidia, Vega şi Divizia de Petrochimie a Rompetrol Rafinare s-a ridicat la aproximativ 468 de milioane de dolari, în scădere semnificativă comparativ cu exporturile de 1,15 miliarde dolari din primele 9 luni din 2019.
Pe segmentul de rafinare, care cuprinde rezultatele referitoare la rafinăriile Petromidia şi Vega, compania a consemnat o cifră de afaceri brută de 1,9 miliarde de dolari în primele nouă luni din 2020, în scădere cu 63% faţă de cifra de afaceri de peste 3,3 miliarde de dolari în primele 9 luni din 2019. Totodată, rezultatul operaţional EBITDA a scăzut, de la un profit de aproape 72 de milioane dolari, la unul de 48,4 milioane dolari în perioada ianuarie – septembrie 2020.
„Rafinăria Petromidia a continuat programele de optimizare a proceselor de producţie (creşterea capacităţii de procesare împreună cu creşterea productivităţii de produse valoroase, reducerea pierderilor tehnologice, optimizare reţetelor de materii prime, etc.) şi eficientizare a costurilor de operare (eficienţă energetică şi reducerea costurilor de procesare), programe începute în anul 2014 şi continuate până în prezent”, se arată în comunicat.
În zona de distribuţie, care cuprinde rezultatele subsidiarelor Rompetrol Downstream, Rom Oil, Rompetrol Quality Control, Rompetrol Logistics şi Rompetrol Gas, cifra de afaceri brută consolidată pentru segmentul de distribuţie a înregistrat peste 1,7 miliarde dolari în primele 9 luni ale anului 2020, în scădere cu aproape 30% comparativ cu perioada similară a anului 2019.
De asemenea, segmentul de distribuţie a atins în primele luni din 2019 un nivel al indicatorului EBITDA de 44,5 milioane dolari, în scădere cu 11% peste nivelul perioadei ianuarie – septembrie 2019. „Profitul net atins de segmentul de distribuţie a fost de 22,7 milioane de dolari, înregistrând o creştere sensibilă faţă de nivelul atins în 9 luni 2019” (-22 milioane dolari-nr.), precizează compania
Potrivit sursei citate, vânzările totale de carburanţi pe plan intern s-au ridicat la 1,45 milioane de tone, în scădere comparativ cu 1,87 milioane de tone în perioada ianuarie-septembrie 2019. La sfârşitul lunii septembrie 2020, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 1.048 puncte de comercializare – staţii proprii, staţii partener, staţii expres şi baze interne.
Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind 304 milioane dolari în trimestrul al treilea şi peste 772 milioane dolari în primele 9 luni ale anului 2020.
Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% – direct şi indirect) şi Statul Român, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediul de Afaceri (44,7%).