Ciech Soda va închide doar temporar fabrica de la Vâlcea, până când va avea propria sa centrală termică. Ce înseamnă uzina de sodă pentru economia româenască

Directorul general al Ciech Soda România spune că, chiar dacă va fi obligat în final să oprească producția la fabrica din Râmnicu Vâlcea, grupul polonez nu va părăsi România, și are în plan să repornească activitatea după ce își va construi, singur sau în parteneriat, propria unitate de producție a aburului. Oficialii companiei au prezentat și un raport în care arată impactul companiei asupra economiei județului și a țării.

Conducerea Ciech Soda, care operează la Râmnicu Vâlcea singurul producător de sodă calcinată din România (fosta USG – Uzinele Sodice Gvora) spune că, dacă nu se va găsi o soluție pentru scăderea prețului agentului termic pe care îl primește de la CET Govora, se vede nevoită să oprească producția, dar acest lucru nu înseamnă că va părăsi România.

“Suntem blocați în a ne dezvolta, deși vedem potențialul pieței din României. Avem două proiecte, creșterea capacității de producție, plus diversificarea ei, să producem și bicarbonat de sodiu, dar la acest preț al aburului nu mai am ce să fac, am tăiat deja din costuri, am concediat și 25 de oameni, nu mai am de unde să tai”, a declarat, la o întâlnire cu presa, Witold Urbanowski, CEO Ciech Soda România (foto).

El a spus că, și în eventualitatea în care va fi obligat să oprească activitatatea, care devine nerentabilă din cauza dublării prețului aburului livrat de CET Govora, compania nu va pleca din România. “Sperăm să găsim o soluție de ultim moment, problema excede autotritățile locale. Dacă nu vom găsi, putem închide, dar nu vom pleca, și vom manageria cumva această perioadă de mentenanță prelungită”, a spus Urbanowski, care a avansat și o potențială soluție la care deja lucrează oficialii grupului polonez: propria unitate de generare de energie termică.

“Toate celelalte fabric ale noastre au și sursa de abur. Și aici vrem să o avem, să ne facem propriul nostru CET. Fie ne asociem cu mai mulți parteneri, cu actualul CET, cu Consiliul Județean și cu Chimcomplex (noul proprietar al Oltchim-n.red) pentru a construi o centrală nouă, fie vom construi propria noastră capacitate mai mică”, a spus Witold Urbanowski, care a mai afirmat că, dacă va fi obligat să recurgă la această ultimă soluție, ar putea  fi construită o unitate de cogenerare.

Ciech Soda România a anunțat că este nevoită să demareze procesul de oprire a producției în data de 18 septembrie, din cauza creșterii prețului agentului termic livrat de CET Govora.

“Cu toate că a trecut printr-o reorganizare profundă și a crescut cifra de afaceri cu 50% între 2014-2018, prețul aburului propus de unicul său furnizor, CET Govora, afectează negativ compania, până în punctul în care afacerea va deveni una nesustenabilă”, a anunțat compania.

“Începând cu 18 septembrie 2019, prețul aburului va crește cu 135% comparativ cu anul trecut. Ponderea aburului în cheltuielile totale de exploatare a crescut constant, de la 34% (în 2018), la 44% (în primul semestru din 2019) și urmează să depășească 50% după 18 septembrie. Spre comparație, alte costuri ale companiei, cu toate că au crescut constant, nu au înregistrat rate ridicate, astfel că rămân în limitele rentabilității.

Reamintim că actualul contract, denunțat unilateral de către CET, abia fusese semnat la 1 aprilie 2019. Prețul aburului era negociat să fie valabil până la sfârșitul anului 2020, iar CIECH a fost de acord să plătească certificatele CO2.

Acum, în absența unui contract valid pentru aprovizionarea cu abur după 18 septembrie, CIECH Soda România analizează diferite soluții pentru a rezolva problema aprovizionării cu abur. Însă până la o decizie definitivă privind operațiunile sale din România, după cum a anunțat deja, compania este nevoită să demareze procesul de oprire a producției în data de 18 septembrie” a mai anunțat producătorul de sodă, într-un comunicat.

Compania are 637 angajați și a oferit deja un pachet pentru plecarea voluntară. O parte dintre angajați vor fi păstrați, pentru a putea fi repornită fabrica.

Costul cu agentul termic a ajuns să reprezinte 44%  din costurile totale ale producătorului de sodă, singura unitate de profil care a mai rămas funcțională în România. CET Govora (care este în insolvență )a justificat această creștere a prețurilor prin faptul că, printre altele, și ea are costuri mult mai mari din cauza creșterii costurilor cu certificatele de emisii și a faptului că a fost obligată să cumpere cărbune de la CE Oltenia ca urmare a unui accident în care un excavator imenes s-a prăbușit în propria sa carieră de lignit. În plus, CET Govora a susținut că a livrat mai mulți ani energie termică către Ciech sub costul de producție.

Ce înseamnă uzina chimică de la Vâlcea

În contextul în care riscă să închidă uzina din România, grupul polonez a prezentat și un studiu făcut de Ernst&Young referitor la impactul direct, indirect și indus al activității acesteia pentru economia județului Vâlcea și cea națională.

Potrivit acestuia, peste 4.400 de locuri de muncă au fost create în România, în 2018, ca urmare a activităților CIECH.  Pe lângă cei 637 de angajați ai companiei, alte 3.776 de locuri de muncă sunt susținute în mod indirect.

“Ecoul operațiunilor locale ale Ciech la nivelul economiei naționale: fiecare 1 milion lei generați la PIB în mod direct au atras alte 3,3 milioane lei în restul economiei; fiecare loc de muncă creat a atras altele 6 la nivel național; fiecare 1 milion lei din taxe au atras la bugetul de stat alți 3 milioane lei”, arată studiul.

“Suntem printre cei mai mari investitori polonezi din România, iar acest raport arată amploarea pe care o au activitățile noastre. Facem parte dintr-un circuit economic, iar evoluția noastră, eforturile făcute, se văd foarte bine în aceste date. Avem parte de tot sprijinul din partea Grupului, însă avem nevoie de perspective clare, de soluții pentru viitor. Dincolo de cifre, vorbim despre mii de români, oameni care vor să creadă în viitorul lor” a spus Witold Urbanowski, la prezentarea studiului.

Ciech Soda România este a doua cea mai mare companie privată în ceea ce privește veniturile (443,7 mil. RON în 2018) și al cincilea cel mai mare angajator privat din județul Vîlcea. Conform datelor din raport, la nivelul anului 2018, compania susținea prin toate activitățile sale 2.160 de locuri de muncă la nivel local.

De asemenea, avea o contribuție de 260 milioane lei la PIB-ul regiunii, mai bine de jumătate din valoarea adăugată la nivel național. Cel mai mult au beneficiat sectoare precum utilitățile publice (electricitate, gaz, abur, apă), mineritul și cel al transportului și telecomunicațiilor, mai arată raportul

“Una dintre cele mai productive companii ale județului, CIECH Soda România a beneficiat de apartenența la Grupul CIECH, al doilea mare producător de sodă din Europa. O infuzie de capital de 140 milioane euro (peste 650 milioane lei), în ultimii cinci ani, a dus la eliminarea datoriilor și a permis o modernizare a unității de producție. În perioada 2014 – 2018, compania a investit aproape 150 mil. lei în optimizarea instalațiilor, modernizarea acestora, diverse înlocuiri şi alte îmbunătățiri. În același timp, capacitatea de producție a crescut cu 30%, ajungând la 540.000 tone pe an, în timp ce numărul piețelor de export a ajuns la 72”, a mai comunicat compania.

Grupul polonez Ciech este deținut de KI Chemistry, parte a celei mai mari firme de investiții private poloneze, Kulczyk Investments.

 

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *