Producția crescută de energie electrice a turbinelor eoliene și a centralelor hidroelectrice face ca, cel puțin în prima parte a acestei zile, România să fie exportator net de energie electrică.
Vântul puternic și, mai puțin, apa au condus la o creștere a producției de energie electrică, în ultimele ore, în care România a fost traversată de ceea ce a fost denumit “ciclonul Ashley”, care s-a dovedit în final a nu avea efectul preconizat de autorități.
Astfel, azi la ora 08.26, România exporta energie electrică la o putere de peste 1.200 MW – în scădere față de nivelurile de azi-noapte (au fost și peste 2.000 MW), pe fondul creșterii consumului intern spre vârful de dimineață. La acea oră, majoritatea producției era asigurată de turbinele eoliene (peste 2.500 MW, în condițiile unei puteri instalate totale de circa 3.000 MW) și a centralelor hidro (undeva la circa 1.800 MW, dar Hidroelectrica are peste 6.400 MW putere instalată). Producția totală era undeva la 7.700 MW.
Vedeți aici graficul de la Transelectrica
În acest context și prețurile din piața pentru ziua următoare s-au mai calmat. România are, pentru ziua de livrare 30 septembrie, un preț mediu de circa 56 de euro/MWh, identic cu cel din Bulgaria, dar sub cel din Grecia și Ungaria și identic cu cel din Austria.