Preşedinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a exclus vineri posibilitatea de a oferi linii de finanţare pe termen scurt firmelor de utilităţi care se confruntă cu o criză de lichidităţi, subliniind că aceasta este sarcina guvernelor din Uniunea Europeană, transmite Bloomberg, relatează Agerpres.
„În contextul actual, foarte volatil, este important să fie introduse măsuri fiscale pentru a oferi lichiditate participanţilor solvabili de pe piaţa energetică, în special firmelor de utilităţi”, a spus Christine Lagarde într-o conferinţă de presă organizată vineri, la Praga.
„În ceea ce priveşte BCE, precum şi băncile centrale naţionale din cadrul Eurosistemului, desigur că suntem pregătiţi să furnizăm lichiditate băncilor, nu şi firmelor de utilităţi”, a precizat Lagarde.
Citește și:
Războiul din Ucraina a provocat o creştere explozivă a preţului gazelor naturale, ceea ce a dus la un adevărat haos pe pieţele energetice din Europa. Miniştrii Energiei din statele membre UE s-au reunit vineri la Praga pentru a discuta un set de propuneri printre care se numără şi plafonarea preţului la gazele naturale importate din Rusia. În condiţiile în care cotaţiile futures la gaze sunt de aproape patru ori mai mari decât erau în urmă cu un an, iar creşterea preţurilor la energie afectează companiile, apelurile în marjă au crescut până la un nivel nesustenabil.
Uniper SE, cel mai mare importator de gaze din Germania, a primit deja mai multe miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat şi linii de credit de la banca publică KfW pentru a putea funcţiona în continuare. Vineri, VNG AG, o subsidiară a companiei de utilităţi EnBW AG, a cerut şi ea ajutorul Guvernului de la Berlin în condiţiile în care divizia sa de trading este afectată de preţurile mari la gaze.
BCE susţine de mai mult timp că nu este în măsură să ofere finanţare de urgenţă pentru traderii de energie. Vineri, Christine Lagarde a spus că BCE poate ajuta băncile să acţioneze drept case de compensare pentru firmele din energie, dar a tras un semnal de alarmă faţă de ideea „relaxării normelor prudenţiale pentru casele de compensare”.
De asemenea, Christine Lagarde a spus că guvernele naţionale ar trebui să introducă măsuri ţintite pentru a proteja companiile energetice vitale şi a menţine stabilitatea financiară.
„Ideal, la nivelul UE, statele membre ar trebui să adopte o abordare colectivă. Cred că aceasta este direcţia în care lucrează Comisia, care este una binevenită”, a spus Lagarde.