Christina Verchere, Petrom: Cadrul de reglementare ne afectează rezultatele, taxarea suplimentară a activelor riscă să ne descurajeze investițiile INTERVIU

Petrom, cea mai mare companiei energetică din Europa de Est și-a redus profitul cu un sfert, pe fondul unei situații de piață cu prețuri în scădere și al cadrului de reglementare care i-a adus chiar pierdere pe segmentul de energie electrică. CEO-ul companiei, Christina Verchere, atrage atenția, într-un interviu pe care îl puteți citi în continuare  că, în plus, noua taxă pe stâlp va afecta compania cu zeci de milioane de euro exact în momentul în care derulează un amplu program de investiții, care poate fi afectat de taxarea suplimentară.

Context: Petrom, profit net în scădere cu 24%, până la un miliard de lei, în primul trimestru al anului. Centrala electrică a mers în pierdere

Cât de mult a influențat scăderea cotațiilor la petrol rezultatele financiare ale Petrom pentru primul trimestru? Care este previziunea companiei pentru un preț mediu al petrolului pentru tot anul 2025 și care credeți ca va fi influența noului preț asupra rezultatelor anuale?

În primul trimestru din 2025, prețul mediu al petrolului Brent a scăzut cu aproximativ 9%, pe fondul unei volatilități ridicate. Această evoluție a influențat în mod direct rezultatele noastre financiare, în condițiile în care atât prețurile țițeiului, cât și marjele de rafinare au înregistrat scăderi. În mod tradițional, o scădere a prețului țițeiului susținea marjele de rafinare. Însă în  primele trei luni ale acestui an nu s-a întâmplat așa, și marja noastră de rafinare a scăzut cu circa 35%.

De asemenea, cadrul de reglementare a continuat să afecteze negativ rezultatul din activitatea de gaze și electricitate, ceea ce a dus la un rezultat negativ al acestei activități pentru al doilea trimestru consecutiv.

În acest context, performanta noastră operaționala foarte buna a compensat doar parțial influenta acestor elemente; astfel rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a scăzut cu 29%, la 1,3 miliarde lei. Profitul net a scăzut cu 25% la circa 1 miliard de lei.

In aceeași perioada, contribuția noastră la bugetul de stat, prin impozite și dividende, a crescut cu 18% la  3,8 miliarde lei. Investițiile au fost cu 44% mai mari, de 1,4 miliarde, în principal datorită avansării proiectului Neptun Deep.

Pentru acest an planificam investiții record, de 8 miliarde lei, care necesită un cadru de reglementare și fiscal stabil și competitiv.

Pentru 2025, anticipăm un preț mediu al petrolului de circa 70 USD pe baril, sub estimarea anterioară de 75 de dolari pe baril și sub nivelul din anii anteriori.

2025 este un an cu  multiple provocări care prind contur. Monitorizăm îndeaproape evenimentele de pe agenda globală și evaluăm permanent impactul acestora asupra afacerii noastre. În funcție de modul în care va evolua contextul în lunile următoare, suntem gata să răspundem și să ne ajustăm dacă circumstanțele o vor cere, pentru a naviga în acest mediu dificil și volatil.

Deja se cunosc nivelurile celebrei taxe pe construcții speciale. Cât de mare va fi impactul asupra rezultatelor financiare în acest an?

Taxa pe construcții speciale, introdusă la finalul lui 2024, ne afectează, chiar dacă nivelul a fost diminuat de la 1% la 0,5%. Pentru întregul an, estimăm un impact de ordinul zecilor de milioane de euro; doar în explorare și producție, în primul trimestru, taxa a dus la creșterea costurile cu 0,34 dolari pe baril.

Dincolo de impactul financiar imediat,  considerăm că merită reflectat asupra principiului: taxarea suplimentară a activelor de producție riscă să descurajeze investițiile, într-un moment în care acestea sunt esențiale pentru dezvoltarea economică.

În trimestrul care s-a încheiat s-a decis prelungirea actualului mecanism de prețuri plafonate, astfel că liberalizarea pieței de energie electrică s-a amânat cu o lună, iar cea a pieței de gaze cu un an. Cum comentați aceste ultime decizii și care sunt efectele asupra companiei?

Și în acest trimestru am înregistrat un rezultat negativ pe segmentul de Gaze și Electricitate — pentru al doilea trimestru consecutiv. Este o consecință directă a cadrului de reglementare actual pe piețele de gaze și electricitate.

Am susținut întotdeauna principiul piețelor libere, pentru că doar astfel pot fi atrase investițiile acolo unde sunt necesare și poate fi asigurată o alocare eficientă a capitalului în economie.

În același timp, consumatorii vulnerabili pot și trebuie să fie protejați prin măsuri țintite, fără a distorsiona întregul mecanism de piață.

Neptun Deep. Au început forajele de exploatare. Știu că trebuie forate zece sonde. La a câta sondă ați ajuns acum, cum merg lucrările față de calendarul stabilit și daca credeți că primele gaze vor fi exploatate mai devreme de 2027.

Proiectul Neptun Deep avansează într-un ritm bun și respectă calendarul stabilit pentru începerea producției în 2027. În martie am început forajul sondelor de producție — un moment cheie pentru proiect.

Forajul primei sonde este estimat să dureze aproximativ 2-3 luni și, în prezent, este în plină desfășurare.

Începem cu cele patru sonde pe zăcământul Pelican Sud, din zona de ape de mică adâncime, urmând să continuăm cu sondele din zona de ape adânci, pe zăcământul Domino. În total, campania de foraj este estimat să dureze aproximativ un an și jumătate.

În paralel, avansează și celelalte componente ale proiectului: construcția platformei de producție, fabricarea conductelor submarine și a navei de service, precum și lucrările la stația de măsurare de pe țărm.

Avem o abordare etapizată care ne permite să progresăm simultan pe toate fronturile. Suntem în grafic, lucrările avansează bine și suntem hotărâți să livrăm cu succes acest proiect strategic pentru România și pentru regiune. Este cel mai mare proiect de energie din România, cu investiții de până la 4 miliarde de euro împreuna cu partenerul nostru Romgaz și un proiect care va contribui la creșterea economică și va aduce prosperitate României.

Tot referitor la perimetrul Neptun, am aflat că pregătiți o nouă sondă de explorare. Care este programul ulterior de explorare, și când putem ști dacă sunt rezerve exploatabile comercial suplimentare de gaze pe lângă cele 100 mld. mc. descoperite deja?

Credem în potențialul Mării Negre.

În Bulgaria, facem pași importanți: după atragerea cu succes a unui partener, NewMed, în blocul Han Asparuh, planificăm să începem forajul de explorare în trimestrul al patrulea. Prospectul identificat în fazele de explorare seismică trebuie confirmat prin foraj de explorare și suntem pregătiți să trecem la această etapă.

În România, împreună cu partenerul nostru Romgaz, am inițiat procesul de obținere a aprobărilor necesare pentru a relua forajul de explorare în zona de ape adânci a blocului Neptun.

În timp ce în Bulgaria suntem într-un stadiu mai avansat, în România procesul de autorizare pentru forajul de explorare este încă în faza incipienta. În cele două țări, România și Bulgaria, ne dorim cu entuziasm să valorificăm potențialul Mării Negre.

Ce ne puteți spune despre evoluția proiectelor de decarbonare a activității companiei. Pe lângă accentul pus pe producția de energie electrică din surse regenerabile și investiția în instalația de SAF/HVO, cum evoluează proiectele de CCS ale Petrom și, mai ales, ce face compania pentru a se conforma programului, care este foarte costisitor, al reducerii emisiilor de metan?

Strategia noastră 2030 are ca obiectiv dezvoltarea unui mix echilibrat între petrol și gaze și proiecte cu emisii reduse de carbon. Ne propunem să creștem producția de gaze naturale – un combustibil de tranziție, să extindem producția de energie regenerabilă — cu accent puternic pe eolian și solar — și să sprijinim decarbonizarea transporturilor prin proiecte precum unitatea SAF/HVO de la Petrobrazi și rețeaua noastră de stații de încărcare pentru vehicule electrice.

Am avut un început de an foarte bun. În primul trimestru am demarat lucrările de construcție la proiectul SAF/HVO de la Petrobrazi — o investiție majoră de peste 750 de milioane de euro. Instalația va produce combustibil sustenabil pentru aviație (SAF), motorină regenerabilă și va integra și hidrogen verde. Combustibilii sustenabili vor duce la  scăderea emisiilor de carbon – acestea vor fi cu cel puțin 65% mai reduse față de combustibilii convenționali.

În paralel, am semnat contractele de proiectare, achiziții, construcție și punere în funcțiune pentru patru proiecte fotovoltaice dezvoltate în parteneriat cu CE Oltenia, cu o capacitate totală de aproximativ 550 MW. Acestea fac parte din portofoliul nostru proiecte de energie solară și eoliană, pe care l-am dezvoltat prin achiziții și parteneriate și prin care vom obține o capacitate totală de circa 2,4 GW.

Un alt progres important a fost reducerea emisiilor de metan cu 80% fata de 2019 — o realizare importante, mai ales în contextul noilor reglementări europene privind metanul. OMV Petrom are un program extins care vizează reducerea emisiilor și creșterea acurateței măsurărilor.

În ceea ce privește captarea și stocarea carbonului, considerăm că este necesară pentru decarbonizarea industriilor grele. Există sinergii naturale cu sectorul de petrol și gaze. Însă, pentru a ajunge la implementări de succes, este necesară dezvoltarea unor modele de afaceri viabile. Captarea și stocarea carbonului presupune un cadru complex, care implică legislație adecvată, scheme de sprijin și o coordonare eficientă între transportatori, beneficiari și operatorii de stocare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *