Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, a acceptat o discuţie cu noi, într-una dintre rarele sale ieşiri publice, după adoptarea legii offshore, vitală pentru gazele din Marea Neagră şi după presiunile pe preţ care au apărut pe piaţa gazelor. Directorul celei mai mare companii petroliere din România explică limpede situaţia: poate că românii s-au obişnuit cu ideea că resursele lor nu se vor termina niciodată, dar realitatea e că pungile din care se scot acum petrolul şi gazele sunt aproape goale, şi e nevoie de alte descoperiri, care cer însă bani. Dar “Marea Neagră este o oportunitate fenomenală pentru România”.
Christina Verchere: România are zăcăminte foarte mature. Au deservit țara din plin, aducându-și contribuția la producția de energie, dar marea majoritate sunt acum în faza de declin. Când vine vorba despre resurse naturale, este normal ca oamenii să aibă așteptări ridicate. Se așteaptă ca aceste resurse să nu se epuizeze niciodată. Și le percep ca fiind bunuri publice. Dar aceste resurse trebuie scoase din pământ și aduse pe piață. Iar asta presupune costuri.
România se confruntă cu o situație relativ nouă: creșterea prețurilor atât pe piața de electricitate, cât și pe cea a gazelor. Ce preferă OMV Petrom: prețuri mari la electricitate sau la gaze?
Christina Verchere: Prețurile sunt o expresie a raportului dintre cerere și ofertă. Creșterea prețurilor este un semnal pe partea de cerere, arată o nevoie. Noi doar vrem să ne asigurăm că acea nevoie este acoperită.
Dar producția de gaze a companiei este în scădere și furnizorii spun că este dificil să mai găsească gaze pe piață.
Christina Verchere: Declinul producției de țiței și gaze este ceva natural. După dezvoltare, producția unui zăcământ crește până ajunge la un nivel platou (ridicat), iar după aceea intră în declin. Producția de gaze din România este în scădere de mulți ani, la fel și producția OMV Petrom. Producția de gaze la nivel național a scăzut cu 16% față de 2007, în timp ce declinul producției OMV Petrom a fost de doar 9% în aceeași perioadă. Ne-am confruntat cu rate mai ridicate ale declinului producției de gaze în perioada 2005-2010 – când scăderea medie a producției de gaze a fost de 20% pe an. În 2010-2011, ritmul de scădere s-a domolit, când am avut descoperirea de la Totea și am reușit să stabilizăm producția în următorii 5-6 ani. Începând din 2016, am înregistrat din nou scăderi ale producției de gaze, în principal din cauză că zăcământul Totea a ajuns la maturitate.
Deci vă așteptați ca zăcământul Totea să intre în declin?
Christina Verchere: Descoperirea de la Totea a intrat în producție în 2011, la un interval relativ scurt de la descoperire, datorită faptului că este un zăcământ onshore (pe uscat). A contribuit la menținerea nivelului producției de gaze, dar acum este în declin. Acest declin era de așteptat.
Noi investim pentru a compensa declinul natural. Am investit în Upstream peste 9 miliarde de euro începând din 2005 – pentru a descoperi noi zăcăminte și pentru a dezvolta producția. Și continuăm să investim – în primele 9 luni din 2018, ne-am majorat investițiile cu peste 50% – investind în proiecte și accelerând forajul – având 74 de sonde forate până acum. Dar, ținând cont de maturitatea zăcămintelor, potențialul de noi resurse onshore este limitat. Continuăm să căutăm noi zăcăminte, continuăm activitățile de explorare; vom vedea dacă reușim să găsim noi resurse. Orice descoperire onshore va contribui la atenuarea declinului natural. Cu Marea Neagră este altă poveste….
Dacă tot ați menționat Marea Neagră, sunteți mulțumiți de forma în care a fost adoptată legea offshore?
Christina Verchere: Legea offshore este doar un element, dar sunt și alte elemente ca să avansăm cu o analiză completă, în direcția unei decizii finale de investiție: liberalizarea pieței de gaze și existența infrastructurii-cheie de gaze. Dar aș sublinia ceva: Marea Neagră este o oportunitate fenomenală pentru România; este ceva diferit fata de ce am avut in trecut, este la mare adâncime, este un proiect complex, este mai costisitor. Dar este o oportunitate. Cred că nu ar trebui să pierdem din vedere faptul că este vorba de cantități suplimentare de gaze, pentru țară și pentru regiune.
Aveți un nou termen pentru decizia de investiție?
Christina Verchere: Continuăm să avansăm: este nevoie ca legea să fie promulgată, trebuie să o evaluăm și să o înțelegem.
Cum vi se pare atitudinea autorităților la adresa marilor investitori străini?
Cred că lumea își dă seama de rolul investițiilor, în orice țară. Investițiile creează valoare și bunăstare. Este important să ținem deschise liniile de comunicare între cei care își asumă riscuri pentru a investi și autorități și să informăm publicul în mod corect. Vom continua să lucrăm în aceleași direcții: să avem un impact pozitiv pentru consumatori, pentru acționari și pentru economie. Rolul nostru este să furnizăm energie. Nu ne putem imagina viața modernă fără locuințe încălzite, fără carburanți pentru mașini, fără electricitate care să ne alimenteze computerele și telefoanele. La OMV Petrom, energia este scopul nostru. Vom continua să furnizăm energia pentru o viață mai bună, și azi, și mâine. Iar în calitate de investitori, ne interesează un mediu de reglementare și fiscal stabil și predictibil. Este valabil pentru orice țară din lume.
Cum rămâne cu furnizarea gazelor naturale in jud. Timiș zona Denta Deta Voiteg ? Vara e ok este presiune și chiar surplus iarna nu mai e ok? Generează costuri suplimentare!!!