Chinezii cumpără o parte din GDF Suez

Gigantul francez GDF Suez, cu activităţi şi în România, vinde o participaţie de 30% la divizia sa de explorare şi producţie către China Investment Corp (CIC), fondul suveran de investiţii al Chinei, pentru 2,3 miliarde de euro, pentru a-şi reduce datoria.

În acelaşi timp, GDF Suez încearcă să-şi accelereze expansiunea pe pieţele cu creştere solidă din Asia, se aşteaptă o creştere a cererii de energie cu 2,4% pe an până în 2035, a declarat directorul general al companiei franceze, Gerard Mestrallet.

‘Este clar că ţările emergente în general au cea mai ridicată rată de creştere din lume în termenii cererii de energie. CIC aduce capital proaspăt’, a explicat Mestrallet.

De asemenea, GDF vinde către CIC o participaţie de 10% într-o uzină de gaz lichefiat în Trinidad Tobago, pentru 600 milioane de euro.

China Investment Corporation a fost înfiinţat în toamna lui 2007 pentru a gestiona o parte din rezervele valutare imense ale Chinei. Atunci, CIC avea un capital înregistrat de 200 miliarde de dolari.

GDF Suez este prezent în România în principal prin furnizorul de gaze naturale şi de servicii GDF Suez Energy România şi distribuitorul Distrigaz Sud Reţele.

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *