China s-a oferit să cumpere în mod direct un pachet de 5% din acţiunile companiei petroliere Saudi Aramco, au declarat pentru Reuters surse din apropierea acestui dosar, o mutare care ar da Arabiei Saudite posibilitatea de a lua în considerare mai multe opţiuni pentru planul său de a lista la bursă cel mai mare producător mondial de petrol, potrivit Agerpres.
În ultimele săptămâni companiile petroliere de stat din China, PetroChina şi Sinopec, au trimis scrisori către Saudi Aramco în care şi-au exprimat interesul pentru un acord direct. Sursele adaugă faptul că cele două companii fac parte dintr-un consorţiu de stat, compus din firme petroliere, bănci de stat şi fondul suveran de investiţii, pus la punct de China pentru achiziţionarea unui pachet de acţiuni la compania petrolieră Saudită Aramco.
Anul trecut, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a declarat că regatul analizează posibilitatea listării unui pachet de 5% din acţiunile Saudi Aramco în anul 2018, în cadrul unei tranzacţii care ar putea genera 100 de miliarde de dolari, în cazul în care compania Saudi Aramco va fi evaluată la aproximativ 2.000 de miliarde de dolari, cum speră autorităţile din Arabia Saudită.
„Chinezii vor să îşi asigure aprovizionarea cu petrol. Sunt dispuşi să cumpere, singuri, întregul pachet de 5% sau chiar mai mult”, a declarat una dintre surse.
Oferta publică iniţială de la Saudi Aramco este punctul central al unui plan de reformă economică destinat diversificării economiei saudite. În ultima vreme, însă, au apărut semne de întrebare cu privire la acest IPO având în vedere reticenţa autorităţilor de la Riad de a renunţa la una din bijuteriile coroanei într-un moment în care preţul petrolului este la un nivel redus. Potrivit surselor, o parte din angajaţii Saudi Aramco ar dori să se renunţe la proiectul IPO-ului iar viziunile diferite ale consilierilor şi prinţului moştenitor au dus la amânarea unor decizii cheie cu privire la acest IPO. De asemenea, sursele susţin că există viziuni diferite în rândul oficialilor guvernamentali, unii susţinând ca acţiunile Saudi Aramco să fie listate doar local sau ca IPO-ul să fie amânat dincolo de 2018 în speranţa că preţul petrolului se va stabiliza la 60 de dolari.
În aceste condiţii, vânzarea unui pachet semnificativ către firmele chineze este una dintre opţiunile analizate de autorităţile saudite. Altă opţiune prevede vânzarea imediată a unor acţiuni către aşa-numiţii investitori ancoră, urmând ca ulterior să fie comercializate acţiuni pe bursa locală precum şi pe pieţele internaţionale, precum New York, Londra şi Hong Kong.
Aramco este cea mai mare companie petrolieră din lume cu rezerve de ţiţei de aproximativ 265 miliarde de barili, sau 15% din depozitele mondiale de petrol. Un pachet de 5% din acţiunile Aramco ar urma să fie listat pe bursă anul viitor, operaţiune care ar putea genera suma de 100 de miliarde de dolari în ceea ce ar urma să fie cel mai mare IPO din lume. Suma de 100 de miliarde de dolari este bazată pe o evaluare a companiei Aramco la 2.000 de miliarde de dolari, dar unii analişti cred că preţul final va fi mult mai scăzut.