Chiar dacă iarna va fi foarte geroasă, avem stocurile asigurate – șeful Transgaz

Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a anunţat, joi, că stocurile de gaze naturale sunt asigurate şi „indiferent ce se va întâmpla, iarna o vom trece, chiar dacă va fi foarte geroasă”, scrie Agerpres.

Acesta a precizat că România este în cea mai bună poziţie posibilă de până acum din punct de vedere al securităţii aprovizionării cu gaze naturale, pentru că s-a mărit capacitatea de înmagazinare cu 100 de milioane metri cubi, faţă de 2022, iar în prezent sunt 3,65 miliarde metri cubi înmagazinate, ceea ce înseamnă peste 96%.

„În ceea ce priveşte România, la ceea ce aţi spus dumneavoastră mai înainte, privind securitatea în aprovizionare cu gaze a ţării, suntem astăzi în poziţia cea mai bună posibilă. (…) S-a mărit capacitatea de înmagazinare faţă de anul trecut cu 100 de milioane de metri cubi, a ajuns la 3,170 de miliarde. Avem astăzi înmagazinate 3,65 de miliarde de metri cubi, corespunzător unui procent de 96,23%, cu 1,22% mai mare decât media europeană. Suntem cu 477 de milioane de metri cubi de gaze, mai mult înmagazinate astăzi faţă de aceeaşi dată a anului trecut”, a arătat Ion Sterian.

Potrivit directorului general al Transgaz, un procent de 80-90% din cantitatea de gaze sunt livrate către populaţie.

„Cred că peste 80-90% se duce în consumul casnic. Vreau să vă spun că în statele occidentale şi vă dau exemplul Spaniei, care are un sistem de transport similar României, de circa 14.000 de kilometri, raportul este 70% la industrie, 30% populaţie. Deci asta trebuie să ne dea de gândit în viitor”, a mai spus directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *