Chevron se uită după gaz de șist în România

Grupul american Chevron este interesat de acorduri de explorare a gazului din şist în România şi Polonia, potrivit unei declaraţii făcute de John Grass, Corporate Vice President al companiei.

Grass a adăugat că Chevron se aşteaptă la o creştere a cererii de gaze la nivel global. Săptămâna trecută, Chevron a anunţat că intenţionează să intensifice explorarea resurselor de gaz şi ţiţei neconvenţionale, în SUA şi în restul lumii, vizând o creştere a producţiei cu 1% pe acest segment, până la sfârşitul anului.

Gazul de sist a inceput sa fie extras relativ recent, insa acesta a reusit deja sa modifice piata globala a gazului. In prezent, gazul de sist reprezinta 15-20% din volumul extractiilor totale de gaz din SUA. Gazul de şist este socotit combustibilul fosil al viitorului, cu cea mai mare rată de creştere, potrivit unei analize recente a Erste Bank . Arderea acestui combustibil este mai ecologică decât a cărbunelui sau petrolului, oferind şi avantaje în privinţa limitei de emisii de CO2.

În plus, rezervele mondiale ar putea fi de patru ori mai mari decât cele de gaze convenţionale şi, pentru unele state europene, în special Polonia şi Ucraina, care ar putea avea rezerve însemnate, gazul de şist poate duce la reducerea dependenţei de gazul rusesc.

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *