Chevron: Gazul de şist nu e periculos

Gigantul american Chevron, care intenţionează să exploateze gazele de şist din România, spune că mecanismul de extracţie al gazelor de şist nu este periculos şi că, oricum, vor mai trece câţiva ani până când această resursă va fi exploatată în România.

Înţelegem îngrijorările legate de producţia de gaze naturale din şisturi în România şi credem că după ce Chevron va prezenta datele exacte rezultate în urma cercetărilor, românii vor înţelege că gazele naturale provenite din şisturi reprezintă o sursă curată de energie şi că pot fi produse cu responsabilitate şi în siguranţă”, a declarat Tom Holst Country Manager Chevron pentru România.

Chevron şi-a exprimat poziţia la câtzeva zile după ce, în Bârlad, câteva mii de oameni au demonstrat împotriva exploatării gazelor de şist din România, pe care o consideră periculoasă. Compania americană are concesionaţi 6.300 de kilometri pătraţi în Moldova şi 2.700 de kilometri pătraţi în Dobrogea, perimetre în care vor să exploreze, iniţial, gazele naturale închise în formaţiuni de şisturi bituminoase.

„România produce gaze naturale şi petrol de mulţi ani. Aceleaşi tehnici, perfecţionate de peste 100 de ani în exploatarea clasică, vor fi folosite pentru a se determina dacă ţara poate reduce substanţial importurile de gaze naturale. Compania Chevron este hotarâtă să creeze locuri de muncă pentru români, să genereze venituri pentru stat, să protejeze mediul înconjurător şi să ajute comunităţile locale unde operează”mai spune directorul Chevron în România.

Compania americană susţine că explorarea resurselor de gaze de şist nu va începe prea curând.

„Ca să fiu foarte clar, până acum nu a avut loc niciun fel de forare de explorare şi va trebui să mai treacă câţiva ani până vom şti cu adevărat care este valoarea acestei oportunitaţi” spune Holst. „Multe dintre guvernele din întreaga lume, inclusiv cel din România, şi-au exprimat interesul pentru explorarea de gaze naturale, cu condiţia ca acest proces să poată fi realizat în siguranţă şi cu responsabilitate. Compania Chevron este pregatită să ajute România să descopere noi resurse de energie, cu potenţial semnificativ, la nivel naţional” a mai spus Tom Holst.

Potrivit unei statistici mai vechi a Agenţiei americane pentru Energie, în subsolul României, Ungariei şi Ucrainei ar exosta aproape 540 de miliarde de metri cubi de gaz de şist. Opozanţii exploatării spun că pentru extracţia gazelor se foloseste însă fracţionarea hidraulica, existând posibilitatea poluarii panzei freatice si riscul apariţiei de cutremure.

 

 

 

2 Comments

  1. Gasland – OTRAVIREA VOITA A APEI. METODA FRACTIONARII HIDRAULICE Stop HOTIILOR. STOP distrugerii pamantului. STOP otravirii apei. Alungati-i pe acesti americani mincinosi.

  2. am inteles ca se „topeste roca” pentru a extrage acest gaz! cum poate sè nu fie periculos un asemenea procedeu? ca sa nu mai vorbim de substantele chimice pe care le injecteaza impreuna cu milioane de tone de apa si nisip…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *