Guvernul a aprobat acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între ANRM şi Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti, avizul fiind emis după întâlnirea premierului Ungureanu cu grupul American, potrivit Mediafax.
Executivul a decis totodată ca aceste trei acorduri să intre în vigoare miercuri, 28 martie.Anexa care conţine principalele prevederi ale celor trei acorduri încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi Chevron a fost clasificată.
Acordurile petroliere au fost aprobate de Executiv, prin hotărâre, după ce premierul Mihai Răzvan Ungureanu s-a întâlnit cu oficialii Chevron la sediul Guvernului. Surse oficiale au declarat atunci agenţiei Mediafax că oficialii Chevron au dorit să se asigure că pot începe în acest an forajul de gaze neconvenţionale în România, în contextul în careBulgariaa anulat recent o licenţă a companiei americane. La discuţie a asistat şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein.
Anunţul privind concesiunea vine la câteva zile după ce directorul operaţiunilor Chevron din România a declarat că exploatarea gazelor de şist nu prezintă pericole, în contextul în care câteva mii de oameni au protestat, la Bârlad, împotriva exploatării acestei resurse.
„România produce gaze naturale şi petrol de mulţi ani. Aceleaşi tehnici, perfecţionate de peste 100 de ani în exploatarea clasică, vor fi folosite pentru a se determina dacăţarapoate reduce substanţial importurile de gaze naturale. Compania Chevron este hotarâtă să creeze locuri de muncă pentru români, să genereze venituri pentru stat, să protejeze mediul înconjurător şi să ajute comunităţile locale unde operează” , a spus Tom Holst, country manager Chevron pentru România.
Chevron avea concesionaţi 6.300 de kilometri pătraţi înMoldovaşi 2.700 de kilometri pătraţi în Dobrogea, perimetre în care americanii vor să exploreze gazele naturale închise în formaţiuni de şisturi bituminoase.