CGMB a aprobat înfiinţarea societăţilor Termoenergetica şi Energetica Servicii. Vor prelua activitatea RADET

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat, luni, înfiinţarea societăţilor pe acţiuni Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti SA şi Compania Municipală Energetica Servicii Bucureşti SA, în scopul continuării serviciului de alimentare cu energie termică, scrie Agerpres.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat, luni, înfiinţarea societăţilor pe acţiuni Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti SA şi Compania Municipală Energetica Servicii Bucureşti SA, în scopul continuării serviciului de alimentare cu energie termică.

Hotărârea prevede reorganizarea Companiei Municipale Energetica Bucureşti SA, prin divizare, finalizată prin dizolvare.

Partea divizată din Compania Energetica SA care corespunde serviciului public de alimentare cu energie termică va fi transferată către Compania Termoenergetica SA, care va primi activele şi pasivele corespunzătoare, avizele şi licenţele, contractul şi personalul aferente prestării serviciului public.

Energetica Servicii SA va prelua activele şi pasivele corespunzătoare, avizele şi licenţele, contractul şi personalul aferente prestării serviciilor care nu sunt conexe serviciului de utilitate publică.

Conform expunerii de motive, proiectul de hotărâre a fost elaborat având în vedere decizia Curţii de Apel din 22 noiembrie 2018, prin care se anulează actul administrativ de înfiinţare a Companiei Municipale Energetica. În document se menţionează şi că RADET se află în insolvenţă – procedură colectivă, conform încheierii de şedinţă din 5 octombrie 2016 pronunţată de Tribunalul Bucureşti.

Un al doilea proiect adoptat prevede că, pentru îndeplinirea serviciului public de alimentare cu energie termică, activitatea prestată de RADET Bucureşti va fi asigurată în regim de continuitate, permanent, până la preluarea acesteia de către Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti SA.

CGMB a mai adoptat un al treilea proiect de hotărâre privind avizarea studiilor de oportunitate referitoare la modalitatea de gestiune a serviciului public de alimentare cu energie termică – activităţile de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în arealul deservit de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică Bucureşti-Ilfov.

Adoptate în şedinţa anterioară a consiliului, proiectele de hotărâre au fost reintroduse pe ordinea de zi după ce consilierul municipal PSD Orlando Culea a depus o reclamaţie la PMB şi la Prefectură, semnalând că un membru al CGMB a propus ca din Consiliul de Administraţie al Companiei Termoenergetica să facă parte şi fiica sa.

Mircea Ardeleanu, consilier municipal PSD, a declarat că fiica sa a ajuns să fie trecută pe lista membrilor CA ai Companiei Municipale Energetica Servicii dintr-o „eroare”. „Eu când am înaintat buletinul de vot, unde era trecut copilul meu, am tăiat, am anulat şi am semnat. Se poate verifica”, a spus Ardeleanu, la şedinţa CGMB de luni.

Lucian Iliescu, consilier municipal al PMP, s-a declarat „mâhnit” de faptul că, după doi ani de la înfiinţarea companiilor municipale, există incertitudini legate de faptul că acest lucru s-ar fi făcut în mod corect.

Primarul general, Gabriela Firea, a explicat că decizia privind necesitatea votului de două treimi pentru înfiinţarea unei societăţi s-a dat doar în cazul Capitalei.

„Ştiţi foarte bine că s-a respectat legislaţia în vigoare şi pentru înfiinţarea companiilor municipale, şi pentru toate celelalte proiecte de hotărâre. Toate plângerile penale făcute chiar de către unii dintre consilierii generali aflaţi acum în sală s-au soldat negativ pentru ei şi pozitiv pentru noi, pentru că nu am făcut şi nu voi face nimic ilegal. (…) Faptul că în toată ţara s-au înfiinţat companii cu jumătate plus unu şi doar pentru Bucureşti se cer două treimi este de manual”, a susţinut Firea.

Ana-Maria Ciceală (USR) a contrazis-o pe Gabriela Firea. „Printre motivele invocate de USR pentru a câştiga definitiv anularea acelor hotărâri de înfiinţare a companiilor municipale s-au aflat şi precedente stabilite de curţi de judecată din ţară, prin care s-au anulat hotărâri de înfiinţare din cauză că nu au avut două treimi din voturi”, a afirmat Ciceală.

Sorin Chiriţă, city manager al Primăriei Municipiului Bucureşti, a explicat că în expunerea de motive a proiectului se ia act de decizia Curţii de Apel.

„Dacă instanţa de fond a dat câştig de cauză Consiliului General, în instanţa de apel s-a anulat actul administrativ. Actul administrativ este declaraţia politică, dar nu este certificatul de naştere. (…) Astăzi companiile municipale sunt înregistrate în Registrul Comerţului şi sunt opozabile terţilor. Privind legalitatea acestei hotărâri, aş vrea să invoc articolul 238 din Legea 31/1990, care prevede expres posibilitatea divizării unei companii, indiferent de stadiul în care se află, şi dacă ar fi fost în dizolvare, ceea ce nu este cazul”, a spus Chiriţă.

Deputatul independent Nicuşor Dan a afirmat că „blocajul” din domeniul termoficării este vechi de zece ani şi a fost generat de ideea de a nu plăti ceea ce s-a consumat.

„Asta este esenţa acestei probleme. RADET a acumulat nişte datorii, datorii care fără penalităţi sunt un miliard, cu penalităţi sunt patru miliarde. Soluţia – şi acum zece ani, şi acum trei ani, şi acum – este: ceea ce am consumat plătim. Plătim, facem din RADET societate comercială. Puteam să facem asta şi acum trei ani, nu mai pierdeam trei ani”, a spus Nicuşor Dan.

Ciprian Ciucu, consilier municipal PNL, a dorit să ştie dacă administratorul special al RADET, Alexandru Burghiu, este finul primarului Gabriela Firea.

„Acum repetăm votul pentru că domnul Ardelean, colegul nostru, şi-a pus fiica în consiliul de administraţie şi acest lucru ar fi ilegal şi, din punctul meu de vedere, ar fi şi imoral. Care e diferenţa din punct de vedere de moral că domnul Ardelean şi-a pus fiica în CA, iar dumneavoastră vă puneţi finul, pe domnul Burghiu – pentru că pe dânsul l-aţi propus data trecută – în funcţia de director al acestei noi companii pe care vreţi să o înfiinţăm. Dânsul are experienţă în Poliţie, până să fi fost angajat director la alte companii ale municipalităţii”, a spus Ciucu.

„Eu am înţeles că vreţi să fiu şi naşa dumneavoastră, de ce-o fi – de cununie, de botez… Nicio problemă. Eu nu am refuzat pe nimeni. Deci, putem discuta”, a replicat Firea.

Tudor Tim Ionescu, consilier municipal al ALDE, a făcut apel la colegii din CGMB să voteze pentru înfiinţarea companiilor care să preia activitatea de termoficare, menţionând că proiectul nu este unul „perfect”, dar în lipsa lui sistemul poate ajunge într-o situaţie critică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *