CEZ vrea să închidă majoritatea centralelor pe cărbune până în 2030

CEZ, grupul controlat în proporţie de 70% de statul ceh, a anunţat joi că vrea să-şi închidă majoritatea centralelor energetice pe bază de cărbune până în 2030, reducând proporţia cărbunelui în mixul energetic la 12,5%, de la 36% anul trecut, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Pentru îndeplinirea acestui scop, cea mai mare companie de utilităţi din Cehia va majora sursele regenerabile de energie, în special energia solară, şi va continua să opereze şi să construiască noi reactoare nucleare, precum şi centrale pe gaze, care vor fi pregătite să mixeze hidrogen cu gaze naturale.

„Obiectivele privind decarbonizarea nu au devenit mai stricte doar în Europa, ci şi în alte părţi ale lumii. De aceea am accelerat strategia noastră şi continuăm să adaptăm conducerea companiei la mediul în schimbare rapidă, pentru a crea pe termen lung valori sustenabile, care sunt cheia pentru întreaga societate”, a afirmat directorul general al CEZ, Daniel Benes.

CEZ va reduce producerii de electricitate pe bază de cărbune la 25% din capacitatea sa până în 2025, în timp ce intenţionează să contruiască noi capacităţi de energie regenerabilă de 1,5 GW până în 2025 şi de 6 GW până în 2030.

Strategia va ajuta la îndeplinirea obiectivului financiar de a-şi majora profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) în rândul activelor sale strategice cu cel puţin 40%, la 80 – 85 miliarde de coroane cehe (4,1 miliarde de dolari) în 2030. De asemenea, compania vrea să sporească ponderea femeilor în funcţiile de conducere la 30%.

CEZ vrea să menţină cât mai mult în portofoliul său cele trei centrale energetice pe bază de cărbune modernizate – Tusimice, Prunerov şi Ledvice – dar nu este clar cât de mult vor fi utilizate sau când vor fi închise exact.

Compania organizează o licitaţie pentru construirea unui nou reactor la centrala nucleară de la Dukovany, cu o capacitate de 1.200 Megawaţi. CEZ deţine unitatea de la Dukovany şi gestionează construirea acestui proiect, estimat la cel puţin şase miliarde de euro.

În 12 mai, grupul CEZ informa că vânzarea anumitor active care au legătură cu producţia şi distribuţia de electricitate din România către fondul de investiţii Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) s-a finalizat la data de 31 martie 2021, după plata preţului convenit.

Pe 23 octombrie 2020, CEZ Group anunţa vânzarea activelor sale din România către fondurile administrate de MIRA. Activele implicate în tranzacţie constau în şapte companii, inclusiv reţeaua de distribuţie a energiei electrice, furnizarea de electricitate şi cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa de la Fântânele – Cogealac.

„În urma îndeplinirii tuturor condiţiilor, acţiunile au fost transferate cumpărătorului (Macquarie Infrastructure and Real Assets) şi a fost plătit preţul integral de achiziţie”, se arată în raportul de activitate pe primul trimestru publicat marţi de CEZ. „Venitul din vânzarea activelor, în valoare de 24,6 miliarde coroane, va ajuta la scăderea datoriilor, va fi utilizat pentru investiţii de dezvoltare în Cehia şi ţările stabile şi va permite acordarea unui dividend mai mare pentru acţionari”, se mai arată în documentul menţionat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *