CEZ va furniza energia electrică pentru laserul de la Măgurele, cel mai puternic din lume

CEZ a cîştigat contractul de livrare a energiei electrice pentru laserul de la Măgurele, pentru circa 32 de milioane de lei.

CEZ Vânzare a fost singurul ofertant de energie electrică ce s-a însccris la licitaţia organizată pentru “furnizarea fr energie electrică pentru locurile de consum aparținând Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”.

CEZ Vânzare a cîştigat două contracte-cadru, pentru vânzarea de energie electrică la medie şi la joasă tensiune, valoarea totală a contractului fiind de circa 32,4 de milioane de lei. Pentru joasă tensiune, CEZ va livra până la 260 MWh de energie electrică, la 0,4 KV, iar pentru energia la medie tensiune, compania va livra până la 80.300 MWh, la 20 KV.

Potrivit anunuţului, energia va fi folosită pentru proiectul ,,Extreme Light Infrastructure-Nuclear physics’, mai cunoscut drept “laserul de la Măgurele”, un proiect de cercetare finanţat din fonduri europene, cu o valoare cofinanţată de 311 milioane de euro (peste 350 de milioane valoarea totală). Este cel mai puternic laser din lume, după ce, luna trecută, Guvernul a anunţat că a fost atinsă puterea de 10 PetaWatts.

CEZ Vânzare este parte a grupului ceh CEZ, care deţine în România activităţi de producere de energie electrică (cel mai mare parc eolian de uscat din Europa, din Dobrogea, cu o putere de 600 MW), distribuţie de energie electrică în Oltenia, una dintre cele opt zone de reţea din ţară, şi furnizare de energie electrică şi gaze. CEZ Vânzare are circa 1,4 milioane de clienţi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *