CEZ România a prezentat primul său raport de impact, realizat de consultanţii de la Deloitte, în care arată ce impact are activitatea sa în România. Iată ce spune compania, aşa cum a arătat într-un comunicat de presă remis cu această ocazie.
Potrivit primului raport de impact, realizat de compania de servicii de consultanta Deloitte, valoarea adaugata totala generata de Grupul CEZ in Romania se ridica la circa 1,7 miliarde lei in 2016, fiecare RON generat direct multiplicandu-se in alti 3,6 RON în economia romaneasca, prin impactul aditional indirect si indus.
Impactul Grupului CEZ asupra societatii a fost calculat in funtie de impactul direct generat de activitate, impactul indirect, legat de tranzactiile de afaceri ale Grupului CEZ in Romania cu furnizorii sai si impactul indus, care este o consecinta a unui impuls suplimentar creat in economie prin cheltuielile angajatilor Grupului CEZ in Romania si a cheltuielilor angajatilor furnizorilor.
In 2016, Grupul CEZ in Romania a platit 2,89 miliarde de RON furnizorilor romani, de 9 ori mai mult decat celor straini, platile catre furnizorii romani reprezentand practic 90% din totalul platilor efectuate catre furnizorii sai.
Totodata, fiecare angajat al companiei sustine alte 4,6 locuri de munca în Romania.
Potrivit raportului de impact, Grupul CEZ în Romania a vandut în anul 2016 o cantitate de peste 3,37 TWh de energie electrica, asigurandu-si o cota de 7,2% din piata consumatorilor finali de electricitate si a distribuit energie catre 1,4 milioane de locuri de consum.
Avand in vedere ca Grupul CEZ in Romania detine cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa si sistemul hidroenergetic din Caras Severin, acesta este cel mai mare producator privat de energie regenerabila din Romania.
Productia de energie din surse regenerabile realizata în Romania a condus, în cei 7 ani de activitate, la reducerea emisiilor de CO2 cu 2,3 milioane de tone, diminuand în acest fel costurile sociale legate de poluare cu peste 80 de milioane de euro.
De asemenea, investitiile efectuate pentru modernizarea retelei de distributie au dus la reducerea emisiilor cu alte peste 200.000 de tone de CO2, cantitate echivalenta cu emisiile generate de consumul de energie electrica a peste 28.000 de gospodarii timp de un an de zile.
„Raportul de impact demonstreaza cu cifre, bazate pe o procedura de masurare recunoscuta la nivel global, ceea ce noi, in familia CEZ, am construit in 12 ani: o companie responsabila, un bun vecin al comunitatilor unde activam si un actor important pentru eforturile de protejare a mediului. Noi suntem constienti ca avem o responsabilitate importanta fata de cei 1800 de angajati ai nostri si fata de cei peste 3 milioane de clienti – sa asiguram un viitor mai bun copiilor nostri. Pentru a atinge acest scop, am investit din anul 2008 peste 210 milioane de euro in eficienta energetica, echivalentul bugetului judetului Gorj in 2014. Vom continua sa investim in tehnologii verzi si in anii care vin pentru a fi pregatiti pentru provocarile viitorului”,a spus, în comunicat, Martin Zmelik, Country Manager al Grupului CEZ in Romania.
Totodata, Grupul CEZ in Romania a inceput investitiile in statii de incarcare a autoturismelor electrice si a achizitionat astfel de autovehicule care au parcurs aproape 20.000 de kilometri ”verzi” in doar un an de la achizitionare.
Ce are CEZ in Romania
Grupul CEZ in Romania este reprezentat prin 8 companii – Distributie Energie Oltenia, CEZ Romania, CEZ Vanzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development si TMK Hydroenergy Power.
Grupul CEZ este prezent pe piata romaneasca inca din anul 2005, odata cu preluarea companiei de distributie a energiei electrice Electrica Oltenia SA.Dupa procesul de separare a activitatilor (unbundling) incheiat cu succes in anul 2007, Distributie Energie Oltenia (fosta CEZ Distributie) asigura alimentarea cu energie electrica a sapte judete: Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Teleorman si Valcea.
CEZ Vanzare este principalul furnizor de energie electrica din sud-vestul Romaniei, dar si furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienti casnici si industriali care depaseste 1,4 milioane de clienti.
Grupul CEZ detine in Romania si cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, in zona Dobrogea, la Fantanele, Cogealac si Gradina. Parcul Eolian a insemnat o investitie de 1,1 miliarde euro si contine 240 de turbine eoliene cu o putere totala instalata de 600 MW. Intreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ a fost pusa in functiune la sfarsitul anului 2012.
Totodata, incepand cu 2011, Grupul CEZ in Romania detine in portofoliul sau sistemul hidroenergetic de langa Resita, judetul Caras-Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crainicel 1, Crainicel 2 si Breazova) si amenajarile hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Valiug si Secu. Grupul CEZ a investit in reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Resita in scopul cresterii eficientei, capacitatea de productie ridicandu-se de la 18MW la circa 22 MW dupa finalizarea procesului de modernizare.