CEZ ar urma să scoată la vânzare toate afacerile din România-surse

Grupul energetic CEZ, companie controlată de statul ceh în proporţie de 70%, ar putea anunţa, luna viitoare, intenţia de a vinde toate operaţiunile din România, potrivit informaţiilor din piaţa românească de energie, care nu au putut fi confirmate oficial.

CEZ ar urma să vândă fiecare dintre business-uri, dar nu la pachet, ci unul câte unul. Compania cehă deţine în România una dintre cele opt distribuţii de electricitate (Distribuţie Oltenia) este unul dintre cei patru mari de furnizori de energie electrică, prin CEZ Vânzare, şi este şi important producător de energie din surse regenerabile: operează în Dobrogea cel mai mare parc eolian de uscat din Europa (Fântânele-Cogealac, cu o capacitate de 600 MW).

Anunţul ar urma să fie făcut după o şedinţă a board-ului companiei cehe, care are loc la Praga, la începutul lunii viitoare. Pe de altă parte, potrivit surselor noastre, un oficial de top al companiei va veni de la Praga în această săptămână pentru a discuta cu oficiali ai reglementatorului de la Bucureşti pe marginea acestui subiect.

Contactaţi, cei de la serviciul de presă al CEZ România, au spus că nu pot comenta în vreun fel această informaţie, şi că şi acum, ca şi în trecut, au tot circulat în România astfel de zvonuri care nu s-au adeverit.

Informaţia, de această dată, vine de la mai multe surse şi există câteva explicaţii pentru care cehii ar scoate la vânzare toată afacerea din România. În primul rând, investitorii, nu doar cei de la CEZ, sunt nemulţumiţi de schimbările mult prea dese ale cadrului de reglementare de nivelul destul de redus al ratei reglementate a profitului (pentru distribuţie), care între timp a fost majorat prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului. La asta se adaugă şi diminuarea până aproape de amputare a schemei de sprijin pentru regenerabile. În plus, se pare că acţionarul majoritar, statul ceh, ar dori ca CEZ să folosească resursele sale financiare pentru a construi noi reactoare nucleare în Cehia, unde sunt două centrale de concepţie sovietică.

CEZ a vândut şi distribuţia de energie electrică din Bulgaria (una dintre cele trei din ţara vecină) dar procesul nu este încă finalizat.

Grupul CEZ a avut un profit de circa 420 de milioane de lei în România (2017). Compania a produs circa 1,3 TWh de electricitate (2017) şi are circa 1,45 milioane de clienţi, în şapte judeţe din sudul şi sud-estul ţării.

1 Comment

  1. Iata un bilant gasit pe Facebook pentru fiecare ,,sfarleaza cu fofeaza” construita de CEZ ! In plus, ea omoara pasarile Romaniei !

    „A 2 megawatt windmill contains 260 tons of steel requiring 170 tons of coking coal and 300 tons of iron ore, all mined, transported and produced by hydrocarbons”
    „A windmill could spin until it falls apart and never generate as much energy as was invested in building it” – Thomas Himer-Dixon

    https://www.facebook.com/cezromania/photos/a.510333079142613/1198515216991059/?type=3&theater

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *