CEZ a stabilit: vinde activele din România până la finalul anului 2022. Cum au mers afacerile de la noi în primul semestru

Grupul ceh CEZ, care a anunțat deja strategia de vânzare a activelor din unele țări din Europa de Est, inclusiv din România, a stabilit și termenul până la care își propune acest lucru.

“Finalizarea vânzării activelor din Bulgaria, vânzarea activelor din segmentul de generare și distribuție din România, Polonia și Turcia. Scopul nostru este să vindem aceste active până la finalul anului 2022. Aceste active au contribuit la rezultatul EBITDA din 2018 al grupului cu 5,5 miliarde CZK (coroane cehe)”.

Asta scrie în prezentarea rezultatelor semestriale ale grupului ceh CEZ, publicată recent.

1 euro=26 CZK.

Recent, oficialii grupului ceh, care au confirmat intenția de a vinde activele din România, au spus că   operaţiunile pe care derulează  la noi “au succes şi nu există presiune să vândă rapid”.

„Pe data de 26 iunie, acţionarii grupului au votat o nouă strategie, care descrie principalele direcţii de dezvoltare în viitor şi care include renunţarea la activele din România. Acum începem să lucrăm la partea pregătitoare a procesului de vânzare, însă este prea devreme să apreciem ceva despre următorii paşi. Nu ne aflăm sub presiunea timpului să facem acest lucru pe termen scurt”, a declarat recent Ondrej Safar, country manager CEZ România.

Cehii deţin în România nouă companii. Cele mai importate sunt una dintre cele opt distribuţii de energie electrică (Oltenia), firma de furnizare CEZ Vânzare (1,4 milioane de clienţi) şi parcul eolian de la Fântânele-Cogealac (600 MW), cel mai mare parc eolian de uscat din Europa.

Citește și:

Hidroelectrica a demarat procedurile pentru achiziția de active ale Enel, CEZ și UCM Reșița

Cum au mers afacerile în România în primul semestru din 2018

Producția din regenerabile. Parcul eolian a produs 643 GWh, cu 8% mai mult decat în anul 2018, care a fost mai slab. Hidrocentralele din România ale grupului au generat 46 GWh, la fel ca în 2018.

Distribuția de electricitate. CEZ a distribuit în primele șase luni din acest an, în zona Olteniei, 3,44 TWh de electricitate, cu 1% mai mult decât în primele șase luni din 2018.Pierderile din rețele au fost de 452 GWh, în scădere cu 3%.

Furnizarea. Vânzările de energie electrică către clienții finali au fost de 1.87 TWh, cu 14% peste nivelul din 2018, dintre care 869 GWh către casnici (același nivel). CEZ a vândut însă în România pe piața angro, net, 1,64 TWh (creștere de 11%).

Iată și datele financiare, după ce ați văzut rezultatele operaționale. Pe partea de regenerabile, EBITDA a fost de 900 de milioane CZK în România, cu 17% peste nivelul din 2018. Pe distribuție, EBITDA a scăzut cu 100 de milioane de coroane (sau 17%), până la 700 de milioane de coroane, iar pe partea de furnizare EBITDA s-a prăbușit: scădere de 79%, de la 400 de milioane CZK în primele șase luni din 2018 la 100 de milioane acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *