CEZ a oprit vânzarea activelor din Polonia

Compania de utilităţi CEZ, controlată în proporţie de 70% de statul ceh, a anunţat marţi că în trimestrul trei din 2021 a oprit procesul de vânzare al activelor din domeniul generării energiei din Polonia deoarece preţurile oferite nu au fost atractive din punct de vedere economic, transmite Reuters.

În iunie, CEZ a primit oferte pentru activele poloneze, care includ două centrale energetice pe bază de cărbune.

„Păstrarea acestor centrale nu înseamnă că le vom lăsa să funcţioneze până când este permisă funcţionarea lor. Trebuie să ne gândim şi să analizăm opţiunile”, a afirmat directorul financiar Martin Novak.

Acesta a adăugat: „Trebuie să analizăm centralele şi să venim cu cea mai bună soluţie, ideal cât mai ecologică posibil şi menită mai degrabă să genereze căldură decât energie”.

Oficialul a precizat că o opţiune ar fi revizuirea procesului de vânzare ulterior, dar nu se aşteaptă ca acest proces să aibă loc în viitorul apropiat.

Vânzarea activelor din Polonia face parte din strategia CEZ de a se retrage de pe unele pieţe străine. Deja CEZ a vândut active din Bulgaria şi România, ceea ce a ajuta compania să majoreze dividendele.

Polonia, statul cel mai dependent de cărbune din blocul comunitar, trebuie să facă investiţii masive pentru a îndeplini obiectivele climatice ale UE. Costurile se vor ridica la 415 miliarde de dolari, sau aproximativ două treimi din PIB, pentru ca ţara să ajungă la neutralitate climatică până în 2050, conform estimărilor Guvernului.

Grupul ceh de utilităţi CEZ a vândut recent toate activele sale din România către fondul de investiţii Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), cel mai mare administrator de infrastructură din lume, şi parte a Macquarie Group, o companie australiană de top 10 din punct de vedere al capitalizării de piaţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *