Burduja vrea să “dezlege” CET Vest de la țeava de gaz a francezilor de la Engie și să o conecteze direct la rețeaua Transgaz. Studiu de fezabilitate aprobat

Ministrul Energiei a declarat că a fost aprobat studiul de fezabilitate prin care centrala electrică de termoficare București Vest a Elcen ar urma să fie conectată direct la rețeaua națională de transport. Astfel s-ar face economii cu transportul gazelor iar banii ar merge către modernizarea centralei.

“A fost aprobat studiul de fezabilitate pentru racordarea CET Vest direct la magistrala Transgaz. Este un proiect despre care am vorbit acum mai bine de un an de zile și una dintre soluțiile gândite de noi pentru ca bucureștenii să plătească mai puțin pentru întreținere, după “modelul Bolojan” implementat deja cu succes la Oradea, de ani de zile”, a scris pe facebook ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei a spus că astfel vor scădea costurile cu gazele, banii economisiți urmând să fie investiți în modernizarea centralelor din București.

“Acest studiu de fezabilitate va fi doar prima etapă dintr-un efort amplu de modernizare a infrastructurii de încălzire din București și va schimba fundamental modul în care orașul este alimentat cu energie termică. Până acum, CET-urile ELCEN erau conectate prin rețeaua de distribuție, zeci de milioane de euro fiind plătite de bucureșteni ca tarif de distribuție, pentru “legături” de câteva sute de metri sau de câțiva kilometri între centrale și magistralele Transgaz.

Prin conectarea directă la infrastructura națională de gaze naturale, se vor reduce semnificativ costurile, va crește siguranța alimentării cu energie termică, iar fondurile economisite vor fi investite în modernizarea procesului de producție. Iar, la finalul procesului, acest lucru va însemna și facturi mai mici pentru bucureșteni”, a spus ministrul.

“Această primă etapă ne va permite să testăm și să validăm modelul tehnic și operațional. Următorul pas? Va fi lansată procedura de achiziție pentru proiectul tehnic și execuția lucrărilor la CET Vest. După finalizarea acestei etape, planul nostru este ca toate CET-urile din București să fie racordate direct la rețeaua Transgaz”, a reiterat Burduja.

Momentan, centralele sunt conectate de rețeaua de distribuție a Distrigaz Sud Rețele, parte a grupului Engie.

O idee veche

Ideea este mai veche, și a fost reluată de Burduja anul trecut, după ce fusese vehiculată încă din 2016, anul intrării în insolvență a RADET și ELCEN

″Venim cu o soluție prezentată în premieră astăzi, de care trebuia să se ocupe alții înainte, primarii Bucureștiului, doamna Firea și domnul Nicușor Dan. ELCEN-ul are nevoie de gaze pentru producția agentului termic. Aceste gaze sunt livrate pe magistralele Transgaz și vin până foarte aproape de cele patru CET-uri. Pentru acest serviciu, ELCEN plătește către Transgaz 4 lei/MWh, după care, pentru a aduce efectiv gazul în cele patru centrale, mai sunt câțiva kilometri de țeavă, care țin de distribuție. Pentru acești câțiva kilometri de țeavă sau, în cazul CET Vest, unde suntem astăzi, numai 400 de metri, ELCEN-ul plătește 17 lei/MWh distribuitorului″, a spus atunci Burduja.

″Ca să vă dați seama de dimensiunile acestei probleme, vă pot spune că, în toți acești ani, ELCEN-ul a plătit, și bucureștenii au plătit, din buzunarul lor, undeva la 50 de milioane de euro pe an, în medie, către distribuitor. Aceștia sunt bani pe care, prin investiția pe care o vom face, îi vom economisi. Cu această investiție, vom avea și o rețea nouă, mult mai sigură și mai fiabilă, pentru cele patru CET-uri″ spunea Burduja în februarie 2024.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *