CITR anunță că termocentrala „CET Palas” din Constanța, aflată în proprietatea Electrocentrale Constanța SA, a fost transferată în patrimoniul public de stat, prin finalizarea cu succes a mecanismului prevăzut de Ordonanța de Urgență nr. 60/2019. Activele vechii centrale vor fi integrate într-o nouă unitate de cogenerare, construită prin PNRR.
Acest mecanism a fost primul transfer de acest tip realizat în România.
Valoarea de transfer a activului este 107,7 mil. lei, raportat la valoarea de piață stabilită în procedura de insolvență.
„Transferul termocentralei este o soluție identificată de echipa CITR, în calitate de administrator judiciar al Electrocentrale Constanța, în misiunea sa de a salva activitatea companiei prin asigurarea continuității producției de apă caldă și agent termic în municipiul Constanța. Transferul reprezintă unul dintre pilonii de restructurare a activității Electrocentrale Constanța. Strategia pe termen lung este integrarea CET Palas într-un SACET eficient operațional și din punct de vedere energetic care să se poată auto-susține. În acest proces foarte complex a fost realizat cu sprijinul Primăriei Constanța, Ministerului Energiei și Ministerului Finanțelor Publice, care au dat dovadă de multă implicare, deschidere și viziune pe termen lung.” , a spus Florin Constantin, Partener în cadrul CITR
Activ industrial de interes pentru sistemul energetic național, termocentrala „CET Palas” aparținea de Electrocentrale Constanța SA, unul dintre puținii operatori economici din România ce a putut îndeplini cerințele legale privind transferul unui astfel de activ sub egida dispozițiilor speciale ale Ordonanței 60/2019.
„Mecanismul a implicat transferul termocentralei „CET Palas” în proprietatea statului român și administrarea Ministerului Energiei și stingerea creanțelor bugetare deținute în procedură de către Ministerul Finanțelor Publice. Astăzi mecanismul a fost finalizat prin transferul activului în domeniul public al UAT Constanța. Astfel, strategia pe termen lung de a integra CET Palas în SACET Constanța a fost îndeplinită.” a spus Andreea Găișteanu, Senior Insolvency Practitioner, CITR.
Procesul este închis prin aprobarea Hotărârii de Guvern privind trecerea activului din domeniul public al statului, în domeniul public al U.A.T. Constanța adoptată astăzi, 22 iunie 2023.
Electrocentrale Constanța SA a intrat în insolvență în data de 24.05.2019 din cauza pierderilor majore pe lanțul de furnizare a energiei termice. Principalii creditori ai CET Constanța sunt: S.N.G.N. Romgaz , S.N.T.G.N. Transgaz, RAJA Constanța, Tinmar Energy, Electrica Furnizare, Electrocentrale București și ANAF.
″(…) bunurile aferente CET Palas vor fi integrate într-o capacitate nouă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța, pentru care, în data de 14.12.2022 a fost semnat între Ministerul Energiei și UAT Municipiul Constanța un contract cu finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C6 – Energie în vederea implementării proiectului ,,Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța”. Valoarea totala a proiectului este de 742.921.672 lei, din care valoarea maxima nerambursabila este de 430.696.492 lei. Prin realizarea noii surse de producție a energiei termice și electrice, se va putea îmbunătăți serviciul public de alimentare cu energie termică (SACET), oferind astfel un serviciu de calitate pentru toți consumatorii prin respectarea parametrilor optimi de funcționare, care să permită exploatarea cu eficiență energetică optimă a SACET Constanța″, se menționează în nota de fundamentare.