CET Arad a accesat o finanţare de 8 milioane de euro de la traderul AOT Energy

Centrala Electrică de Termoficare Arad (CET Arad) a accesat o finanţare de aproximativ opt milioane de euro, oferită de AOT Energy, trader global în domeniul energetic, conform unui comunicat al CITR.

„Sub îndrumarea CITR, liderul pieţei de insolvenţă din România şi parte a Impetum Group, Centrala Electrică de Termoficare Arad (CET Arad) îşi continuă cu succes strategia de reorganizare, accesând o finanţare substanţială de aproximativ 8 milioane de euro, oferită de AOT Energy, trader global în domeniul energetic”, se menţionează în comunicat.

Această sumă reprezintă capitalul maxim pe care CET îl poate debloca pentru finanţarea materiei prime necesare activităţii operaţionale în cursul anului 2020. CET Arad a beneficiat deja de trei milioane de euro pentru achiziţia gazului necesar producţiei de energie termică şi electrică pentru luna ianuarie, urmând ca în viitorul apropiat să beneficieze de încă aproximativ 2,5 milioane de euro pentru garanţiile aferente contractului de închiriere a unui număr de 14 noi motoare termice şi pentru producţia de energie electrică şi termică aferentă acestor motoare.

Finanţarea face parte din planul strategic dezvoltat de CET Arad împreună cu CITR şi principalii creditori pentru a recâştiga profitabilitatea companiei şi este a doua etapă importantă parcursă în decursul a patru luni de zile. CET Arad, anterior concentrată pe energie termică, urmăreşte să atingă, conform strategiei în curs de implementare, venituri din vânzarea de energie electrică de 70% din cifra de afaceri.

„Ne bucurăm să vedem evoluţia CET Arad în doar un an de când şi-a reluat activitatea şi după un an întreg de pauză, pe care l-a recuperat pe repede înainte. Punctul favorabil în care a ajuns compania demonstrează că, prin susţinere şi ghidaj, un business în insolvenţă are toate şansele să îşi redobândească valoarea în piaţă”, a declarat Silvana Şermer, managing partner CITR Timiş.

Beneficiile principale ale investiţiei sunt optimizarea capacităţii de producţie a CET Arad, îmbunătăţirea timpului de reacţie, eficientizare şi, mai ales sporirea flexibilităţii companiei, în vederea obţinerii acreditării pentru prestarea de servicii de echilibrare în Sistemul Energetic National (SEN).

La finele anului trecut, tot sub îndrumarea CITR, CET Arad a realizat o investiţie de 500.000 de euro din surse proprii, pentru modernizarea turbinei de energie electrică şi termică din folosinţă, investiţie care a trecut deja testele tehnice şi funcţionează în stare optimă.

„Ca parte din strategia de reorganizare şi de acreditare pentru prestarea de servicii de echilibrare în SEN, CET Arad are în plan să realizeze o unitate agregată, formată din module generatoare echipate cu motoare termice ce funcţionează în cogenerare de înaltă eficienţă, motoare termice de ultimă generaţie având o putere electrică total instalată de 21 MW, care lucrează împreună cu o unitate de stocare de 2 MW cu baterii Litiu-Ion”, se mai precizează în comunicat.

Noua unitate agregată va asigura o reducere a consumului specific de combustibil şi implicit reducerea poluanţilor degajaţi, asigurând şi furnizarea de agent termic către SACET Arad la preţuri cu 10% mai mici faţă de cele din prezent, pe tot parcursul anului.

CITR gestionează aproape 20 de societăţi din domeniul energiei în toată ţara, printre care şi CET Oradea, CET Arad, CET Palas din Constanţa, RAFO şi, mai recent a fost desemnat lichidatorul judiciar al RADET Bucureşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *