Nuclearelectrica a primit o singură ofertă pentru contractul de un sfert de miliard de euro necesar retehnologizării Unității 1 de la Cernavodă. Canadiană

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a primit o singură ofertă, de la companii ale gigantului canadian Ontario Power pentru unul dintre contractele retehnologizării Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă.

Acum trei luni, Nuclerelectrica lansa în sistemul electronic de achiziții publice un anunț prin care dorea să achiziționeze “Servicii de management de proiect, asistenţă tehnică, consultanţă şi formare a personalului, necesare pentru pregătirea şi implementarea Proiectului de Retehnologizare a Unităţii 1 de la CNE Cernavodă”

Valoarea estimată a acestui contract era de 279,8 de milioane de euro.

Nuclarelectrica a primit o singură ofertă, de la Canadian Nuclear Partners, companie românească dar care, potrivt Termene.ro, are ca acționar 99,99 % firma canadiană Laurentis Energy Partners. Canadian Nuclear Partners a venit în consorțiu cu Ontario Power Generation (calitate de terț, care deține de fapt Laurentis) și cu Kinectrics Nuclear România, companie care, potrivit Termene.ro, este subsidiara locală a companiei canadiene Kinetrics International.

Nuclearelectrica a atribuit încă din 2021 un contract în valoare de 3,156 milioane euro Laurentis Energy Partners pentru servicii de inginerie necesare elaborării programului de conservare a sistemelor și componentelor unității 1 de la Cernavodă pe perioada retehnologizării.

Ontario Power Generation este unul dintre cei mai mari producători de energie electrică din America de Nord care operează și două unități nucleare de tip CANDU, reactoare de același tip cu cele care se află acum în operare la Cernavodă – reamintim că România a fost singura țară din fostul bloc socialist care nu a dorit să folosească tehnologie nucleară sovietică preferând reactoarele canadiene CANDU.

Unitatea 1 a centralei nucleare (CNE) Cernavodă, cu o putere instalată de 700 MW, a fost pusă în funcțiune în 1996 și a livrat, până la începutul acestui an, 133 milioane MWh, reprezentând 9% din consumul național, pe o perioadă de 26 de ani. Unitatea va fi oprită în 2027 pentru retehnologizare, care va permite apoi funcționarea pentru încă 20 de ani. Costul investiției este estimat la 1,85 miliarde de euro.

Proiectul este acum în faza a doua dintre cele trei – ultima însemnând efectiv lucrările cu reactorul oprit și golit care se va derula în perioada 2027-2029.

În această fază a doua, începută în februarie 2022, și care  se va desfășura până în 2026 sunt prevăzute următoarele: Asigurarea resurselor financiare pentru realizarea Proiectului de retehnologizare a Unității 1; Negocierea și acordarea contractelor de inginerie, achiziție și construcție (EPC); Achiziționarea de echipamente cu ciclu lung de fabricație; Evaluarea, pregătirea și programarea activităților ce urmează a fi desfășurate; Obținerea avizului Comisiei Europene; Obținerea tuturor autorizațiilor și aprobărilor necesare pentru demararea proiectului

Centrala nucleară de la Cernavodă are două unități de tip CANDU, cu o putere nominală de700 MW fiecare.

1 Comment

  1. Tehnologia CANDU in principiu este clara si nu greu de explicat, reactoarele operate de OPG in Ontario la cele doua locatii Pickering si Darlington sunt de capacitate diferita de CANDU de la Cernavoda.
    La Pickering cele 6 reactoare sunt de 540 Mw electric iar cele 4 de la Darlington sunt de 800-900 Mw electric
    Cernavoda CANDU is 600 Mw electric.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *