Cererea de gaze naturale din Europa nu-și va mai reveni – șeful Vitol 

Directorul general al Vitol, cel mai mare trader independent de energie din lume, Russell Hardy, a afirmat marţi că o parte din „cererea pierdută” de gaze naturale în Europa, în urma recentei creşteri a preţurilor, ar putea dispărea pentru totdeauna, transmite Reuters, relatează Agerpres.

„Gazele şi energia electrică au avut în 2022 un an teribil în ceea ce priveşte cererea şi situaţia continuă să fie extrem de dificilă în Europa … pe partea industrială, din cauza prejudiciului provocat de preţurile ridicate din ultimele luni”, a declarat Russell Hardy la o reuniune pe teme de energie care se desfăşoară la Londra.

Acesta a adăugat: „Ne putem aştepta ca o parte din cererea pierdută de gaze să rămână pierdută pentru totdeauna”.

Cotaţiile la gaze pe plan mondial au atins un nivel record anul trecut, după ce Rusia a redus livrările către Europa, regiunea fiind nevoită să importe cantităţi record de gaze naturale lichefiate (GNL), iar cererea s-a redus, în special în industrie.

Înainte de invazia Ucrainei, Rusia trimitea în fiecare an către Europa 155 miliarde metri cubi (bcm) de gaze, în special prin conducte, conform datelor Uniunii Europene. În 2022, importurile UE de gaze prin conducte au scăzut la 60 bcm, iar anul acesta ar urma să se reducă la 20 bcm.

Unii analişti spun că preţul pentru reducerea consumului de energie ar putea fi o scădere permanentă a activităţii industriale.

Cea mai mare economie a Europei – Germania – ar urma să înregistreze un declin al economiei în acest trimestru, din cauza dificultăţilor cu care se confruntă industria, a avertizat recent Bundesbank.

Energy Aspects estimează că 8% din cererea medie de gaze pentru industrie în perioada 2017-2021 în Belgia, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Portugalia, Ţările de Jos şi Spania ar putea dispărea pentru totdeauna până în 2024.

Conflictul din Orientul Mijlociu va afecta probabil Egiptul şi va duce la probleme în aprovizionarea cu GNL, a avertizat Hardy.

Există temeri în Europa privind aprovizionarea, după ce Israelul a cerut Chevron să oprească exporturile de gaze naturale prin conducta subacvatică dintre Israel şi Egipt.

În 2022, Vitol a trimis aproximativ nouă milioane tone metrice de GNL către Europa, de trei ori mai mult decât în 2021 (aproximativ trei milioane tone), a adăugat Hardy.

Alţi doi invitaţi, şefii Gunvor şi Trafigura, au lipsit de la discuţii, după ce activiştii de mediu au blocat intrarea la conferinţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *