Cererea de gaze a scăzut semnificativ în România în primul trimestru, prețurile au continuat să crească

Cererea de gaze în România a scăzut semnificativ în primul trimestru al acestui an, cauzele probabile fiind atât oprirea, pe toată perioada, a celui mai mare consumator non-energetic, combinatul chimic Azomureș, cât și temperaturile din iarnă, care nu au fost foarte scăzute.

Petrom, al doilea producător de gaze al țării, a indicat care a fost scăderea cererii, în raportul său cu rezultatele aferente primului trimestru al anului: 11%.

“Conform estimărilor OMV Petrom, cererea națională de gaze naturale a scăzut cu aproximativ 11% față de T1/21, ca urmare a reducerii consumului clienților finali”, arată compania petrolieră.

Prețurile din piață au crescut însă masiv, urmând cotațiile de piețele europene, influențate profund de războiul din Ucraina și de consecințele lui.

Cităm din raportul Petrom: “Pe piețele centralizate din Romania, prețul mediu ponderat al gazelor naturale pentru tranzacțiile cu produse standard pe termen mediu și lung incheiate in T1/22 a fost de 469 lei/MWh  (T1/21: 81 lei/MWh pentru produsele standard tranzactionate). Prețul mediu pentru cantitățile livrate pe parcursul trimestrului a fost 372 lei/MWh (T1/21: 71 lei/MWh)”. Așadar, s-a tranzacționat gaz la un preț de cinci ori mai mare decât s-a tranzacționat cu un an în urmă.

O comparație poate mai utilă este cea cu datele din trimestrul precedent, T4 2021. Potrivit datelor Petrom din raportul trimestrial precedent, atunci prețul mediu ponderat al gazelor tranzacționate cu livrare în viitor a fost de 398 de lei/MWh. Așadar, trimestru la trimestru, creșterea a fost de 18%.

După cum știm, în primul trimestru a funcționat sistemul de plafonare/compensare, și, cum prețul gazelor în piață a crescut, rezultă că statul trebuie să plătească mai mult furnizorilor în contul reducerii facturilor către clienți.

Pe de altă parte, de la 1 aprilie este în vigoare noul mecanism prin care prețul final este plafonat, timp de un an, la toată populația, la 310 lei/MWh, și la marea majoritate a consumatorilor comerciali, la 370 de lei/MWh. Tot de atunci intră în vigoare și plafoanele de preț cu care Petrom și Romgaz sunt obligate să vândă gazele: 150 de lei/MWh la populație și 250 de lei/MWh la producătorii de energie termică, dar nu știm cantitățile exacte pe care cei din producători interni trebuie să le vândă la acest preț. Însă, acest lucru, coroborat și cu faptul că trebuie să se înmagazineze masiv gaze pentru iarna viitoare, ar putea duce la o nouă creștere a prețurilor în piața (oferta se limitează) de unde se cumpără gaze pentru consumatorii comerciali.

Citește și:

Virgil Popescu: Săptămâna viitoare se semnează contractul dintre Romgaz și Exxon, producția de gaze a României se va dubla

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *