Sectorul industrial european a început să reducă cererea pentru gaze naturale, după ce preţurile record au făcut combustibilul prohibitiv pentru mulţi consumatori, transmite Bloomberg, citată de Agerpres
Consumul mediu în octombrie este cu 12% sub nivelul de dinaintea pandemiei, conform datelor firmei de consultanţă Engie EnergyScan. Deja consumul de gaz a început să scadă din septembrie, fiind cu 5% mai scăzut faţă de nivelul din 2019.
„Începem să vedem tendinţa de distrugere a cererii în sectorul industrial european. Germania, Olanda şi Marea Britanie înregistrează cele mai semnificative scăderi până acum, dar trebuie să aşteptăm câteva săptămâni să vedem dacă tendinţa este confirmată, mai ales că cererea de gaze pentru încălzire va creşte”, susţine Julien Hoarau, şef la Engie EnergyScan.
Unele companii mari consumatoare de energie au închis temporar operaţiunile deoarece a devenit prea scumpă derularea operaţiunilor. Criza i-a adus la faliment pe unii furnizori de energie şi afectează semnificativ buzunarele consumatorilor din Europa.
„Preţurile ridicate ale gazelor încetinesc redresarea economiei europene deoarece utilizatorii industriali sunt deja afectaţi de majorare”, a apreciat Hoarau.
Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi întreruperilor.
Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.