Cercetători americani au repetat un experiment major în domeniul fuziunii nucleare, producând mai multă energie decât la un precedent test considerat istoric, potrivit unui purtător de cuvânt citat de Reuters.
Acest experiment a fost realizat cu succes pentru prima oară în decembrie 2022. Ulterior, ”am continuat să realizăm experimente pentru a studia acest nou regim ştiinţific pasionant”, a spus un purtător de cuvânt al Laboratorului Naţional Lawrence Livermore (LLNL), situat în California, Paul Rhien. La 30 iulie, un nou test ”a produs un randament mai mare decât experimentul din decembrie 2022”, precizează el. Analize sunt în curs, potrivit sursei citate, iar rezultatele urmează să fie comunicate după finalizarea lor.
Lawrence Livermore a obținut un câștig net de energie în cadrul unui experiment de fuziune cu ajutorul laserelor, pe 5 decembrie 2022. Oamenii de știință au focalizat un laser asupra unei ținte de combustibil pentru a fuziona doi atomi ușori într-unul mai dens, eliberând energia.
Acel experiment a obținut pentru scurt timp ceea ce se numește aprindere prin fuziune, generând 3,15 megajouli de energie de ieșire după ce laserul a trimis 2,05 megajouli țintei, a precizat Departamentul pentru Energie al SUA. Însă au fost necesari 300 de megajouli din reţeaua electrică în vederea activării laserelor.
De zeci de ani, cercetători din întreaga lume încearcă să dezvolte fuziunea nucleară – diferită de fisiune, o tehnică folosită în prezent în centralele nucleare. Fisiunea constă în scindarea nucleului unui atom greu, care eliberează astfel energie, pe când, dimpotrivă, fuziunea nucleară presupune “unirea” a doi nuclei uşori. Susținătorii fuziunii nucleare spun că tehnologia ar putea permite omenirii să rupă dependenţa de combustibili fosili, și, în plus, riscul de accident nuclear este exclus.