CEO spune că greva minerilor este ilegală şi produce daune de 15 milioane de lei pe zi. Banii ar putea fi imputaţi minerilor, care pot fi chiar concediaţi

Complexul Energetic Oltenia spune că greva minerilor a fost declarată nelegală de Tribunal şi arată că daunele care sunt produse companiei, prin faptul că trebuie să cumpere energia care nu este produsă din piaţa de echilibrare, se ridică la 15 milioane de lei pe zi. Compania invocă o prevedere legală care arată că daunele ar putea fi plătite de minerii simpli, care ar putea risca inclusiv concedierea.

Iată integral comunicatul CEO

“În data de 16.01.2019, Tribunalul Gorj a pronunţat sentinţa judecatorească prin care a constatat nelegalitatea grevei şi a dispus încetarea acesteia.

Conform prevederilor Legii nr. 62/2011 a dialogului social, riscurile/consecinţele participării la o grevă nelegală sunt:
-sanctiune disciplinara, inclusiv prin concediere;
-raspunderea pentru prejudiciul produs angajatorului, prin solicitarea de despagubiri nu numai de la organizatorii grevei, dar si de la simplii participanti la aceasta;
-sanctiuni contraventionale sau penale, in cazuri grave, cand greva este continuată prin violenţă, când salariaţii recurg la blocarea drumurilor, etc.

Precizam că, în această perioadă, preţul pe piaţa de echilibrare pe care trebuie să îl plătească C.E. Oltenia pentru compensarea energiei nelivrate este la un nivel deosebit de ridicat.

În aceste condiţii, paguba adusă societăţii pentru nefuncţionarea grupurilor energetice, ca urmare a nerespectării hotărarii instanţei de judecată, poate depăşi zilnic suma de cca 15 milioane lei.

Totodată, pagubele pe care C.E. Oltenia le va înregistra în instalaţiile termocentralelor ca urmare a nepornirii si, respectiv, neasigurarii aburului tehnologic pentru grupurile repornite din stare rece, vor fi aditionate la cele reprezentand cantităţile nelivrate de energie electrică.

Conducerea CE Oltenia transmite catre salariatii protestatari un apel la intelegere, resposabilitate si rationament”

Anterior, conducerea companiei a anunţat că o parte dintre grevişti s-ar fi întors la lucru şi au acceptat oferta de majorare salarială de 700 de lei brut, plus vauchere de vacanţă.

“In dimineata zilei de 16 ianuarie 2019, salariatii carierei Jilt Nord care au initiat protestul spontan, precum si salariatii carierei Jilt Sud au reluat activitatea voluntar, intelegand ca solutionarea problemelor ridicate au fost rezolvate, de fiecare data, ca urmare a dialogului purtat, in conditiile respectarii procedurilor de lucru si a prevederilor Contractului Colectiv de Muncă”, se arată într-un comunicat al comapniei”, a informat CEO.

Totuşi, pe reţelele de socializare minerii din alte cariere spun că nu au renuţat la protest şi chiar şi unii din aceste cariere spun că nici aici greva nu s-a oprit.

CEO are o capacitate totală instalată de 3.240 MW, operând 11 grupuri în termocentralele Turceni, Rovinari, Işalniţa şi Craiova 2. Totuşi, la ora transmiterii acesti ştiri tot cărbunele, inclusiv cel cu care funcţionează termocentralele CEH, Mintia şi Paroşeni asigura o producţie de energie de sub 1.500 MW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *