Centralele nucleare din Europa sunt date la o parte de avansul energiei verzi – Bloomberg

Ziua abia a început să se lungească şi producţia de energie regenerabilă este atât de puternică încât forţează reactoarele nucleare din Europa să facă ajustări costisitoare, informează Bloomberg, citată de Agerpres.

Energia fotovoltaică urmează să inunde reţelele şi să ducă la prăbuşirea preţurilor la electricitate în lunile următoare, forţând centralele nucleare să reducă producţia. Franţa, care are cele mai multe centrale nucleare de pe continent, a redus producţia la unele reactoare în ultimele zile, ceea ce intensifică dezbaterea cu privire la necesitatea ca producţia de energie regenerabilă să fie limitată pentru a proteja viabilitatea altor surse vitale de energie.

Centralele nucleare sunt construite în ideea de a fi pilonii sistemului energetic, urmând să funcţioneze tot timpul şi să furnizeze o mare parte din capacitatea stabilă. Timp de decenii centralele nucleare au făcut exact asta, însă în condiţiile în care există atât de multă energie verde în jur, ele nu mai sunt capabile să vândă la fel de multă electricitate, timp de atât de multe ore, cum făceau odată. Asta le face mai puţin profitabile şi riscă să ducă la închiderea lor, chiar dacă sunt active strategice în majoritatea ţărilor care au nevoie de energia atomică pentru a-şi atinge obiectivele net zero.

„Cel mai probabil, regenerabile vor avea un impact mai mare asupra funcţionării centralelor nucleare din Europa în lunile următoare, comparativ cu situaţia din trecut. Vom vedea mult mai multe ore cu preţuri negative”, a declarat Staffan Bergh, analist la Bodecker Partners AB.

Capacitatea instalată de producţie a energiei fotovoltaice din UE s-a dublat între 2021 şi 2024, în special după ce criza energetică a scos la iveală pericolul dependenţei de combustibilii fosili. Însă energia din surse regenerabile nu este disponibilă întotdeauna, şi absenţa vântului în iarna care a trecut a reamintit importanţa producţiei stabile de electricitate din alte surse, cum este energia nucleară.

Acest impact este resimţit cel mai puternic în Franţa, unde 70% din producţia de electricitate este asigurat de 57 de reactoare nucleare. Chiar dacă reactoarele au fost adaptate pentru a răspunde la fluctuaţiile cererii, oscilaţiile din ce în ce mai mari au creat o dezbatere politică privind nevoia de a limita producţia de energie regenerabilă. Autoritatea de reglementare din Franţa analizează dacă folosirea crescută a energiei fotovoltaice şi eoliene agravează pagubele provocate vechilor centrale nucleare.

În luna martie, numărul orelor cu preţuri negative la electricitate a crescut cu 88% în Franţa comparativ cu situaţia din luna martie a anului trecut, şi de asemenea s-a dublat în Germania, arată datele Epex Spot SE data. În acelaşi timp, diferenţa între cele mai mari şi cele mai mici preţuri pe parcursul aceleiaşi zi urmează să crească.

„O variaţie de putere nu este ceva banal. Lipsa de predictibilitate a acestor variaţii puternice perturbă planificarea activităţilor, calendarul lucrărilor de mentenanţă şi testele periodice”, avertizează un raport elaborat de Jean Casabianca, inspector general pentru siguranţa nucleară la operatorul de stat Electricite de France.

Acest lucru este valabil mai ales în perioadele în care cererea de electricitate este redusă, în principal primăvara şi vara şi mai ales în weekend, când avansul producţiei de energie fotovoltaică creează cele mai mari perturbări. Prăbuşirea preţurilor la electricitate, ca urmare a perioadelor cu producţie mare de energie fotovoltaică, afectează veniturile EDF într-un moment crucial când trebuie să majoreze investiţiile în reţele şi noi reactoare.

„Vedem deja diferenţe mari de preţuri pe parcursul aceleiaşi zile şi asta face mai dificilă activitatea operatorilor de centrale nucleare. Este o problemă din ce în ce mai mare pentru ei”, spune Bergh.

Potrivit firmei de consultanţă Kpler SAS, în luna martie a acestui an EDF a fost nevoit să reducă producţia zilnică de energie atomică cu patru Gigawaţi, în medie, dublu faţă de situaţia din luna martie a anului trecut.

Guvernul francez încearcă să răspundă prin reducerea subvenţiilor pentru proiectele care vizează instalarea de panouri fotovoltaice pe acoperiş şi creşterea stimulentelor pentru ca operatorii de parcuri eoliene şi fotovoltaice să înceteze să mai producă în momentele cu preţuri negative.

„Este nevoie de evoluţii semnificative în zona de flexibilitate a producţiei şi cererii. Dacă va fi nevoie, ne putem ajusta sprijinul pentru energiile regenerabile”, a declarat recent Sophie Mourlon, director de departament la Ministerul francez al Mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *