Centralele ELCEN funcţionează integral pe gaz natural din 3 martie, nu s-a folosit deloc păcură

Centralele ELCEN funcţionează integral pe gaz natural, începând din 3 martie, şi furnizează energie electrică conform programului stabilit, precum şi energie termică în cantităţile şi parametrii solicitaţi de Termoenergetica în conformitate cu relaţia contractuală dintre cele două entităţi, precizează Elcen.

„Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public conform cărora s-au înregistrat recent din nou valori foarte ridicate ale concentraţiilor de emisii poluante la nivelul capitalei şi a insinuărilor Primarului General, Gabriela Firea, privind faptul că folosirea păcurii în centralele ELCEN contribuie la creşterea poluării din Bucureşti, contrazicem ferm aceste informaţii şi aducem la cunoştinţa opiniei publice faptul că centralele ELCEN funcţionează integral pe gaz natural. Începând cu data de 03.03.2020, toate centralele aparţinând ELCEN folosesc integral gaz natural şi furnizează energie electrică conform programului stabilit, precum şi energie termică în cantităţile şi parametrii solicitaţi de Termoenergetica în conformitate cu relaţia contractuală dintre cele două entităţi”, se arată într-un comunicat al Elcen.

Potrivit sursei citate, instalaţiile de ardere din CET-urile ELCEN respectă în mod constant valorile limită de emisie impuse de legislaţia de mediu şi prin autorizaţiile integrate de mediu pentru toţi poluanţii (SO2, NOx şi pulberi) evidenţiaţi în înregistrările sistemelor de monitorizare (continuă) online a emisiilor.

„Atragem atenţia că staţiile de monitorizare a calităţii aerului din Bucureşti au înregistrat constant depăşiri ale valorilor limită în ultimele două săptămâni. Din informaţiile transmise de Primarul General al capitalei rezultă că păcura este un poluator principal în Bucureşti. În condiţiile în care în centralele ELCEN nu s-a folosit deloc păcură în acest interval, se observă o contradicţie flagrantă între afirmaţiile dnei Primar General privind poluarea şi realitatea din CET-uri care pune sub semnul îndoielii veridicitatea şi credibilitatea informaţiilor transmise de Municipalitate prin vocea Primarului General către opinia publică. Este esenţială identificarea cauzelor reale de poluare din Bucureşti, astfel încât sănătatea şi siguranţa cetăţenilor să nu fie puse în pericol”, subliniază documentul citat.

Compania menţionează, de asemenea, că în conformitate cu programul investiţional cuprins în planul de reorganizare, ELCEN desfăşoară lucrări de modernizare a instalaţiilor de ardere tocmai pentru a asigura şi în viitor producerea de energie fără emisii poluante, în acord cu normele europene de mediu.

„Având în vederea impactul socio-economic semnificativ al companiei, asigurăm continuitatea în alimentarea cu energie electrică şi termică în vederea menţinerii stării de stabilitate şi securitate atât la nivelul capitalei, cât şi la nivel naţional. Pe lângă faptul că se iau în permanenţă măsuri pentru prevenirea şi limitarea impactului centralelor ELCEN asupra mediului prin respectarea limitelor de emisie impuse de legislaţia europeană de mediu, avem grijă să asigurăm continuitatea acestui serviciu public esenţial în această perioadă dificilă, în condiţiile create de răspândirea virusului de tip COVID-19 la nivel naţional”, arată comunicatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *