Centrala Petrom de la Brazi a livrat în premieră energie în sistem

Dispeceratul Energetic Naţional a solicitat vineri companiei Petrom ca centrala pe gaze de la Brazi, care se afla în acel moment în teste, să furnizeze energie electrică în sistem, pentru a acoperi deficitul de energie, scrie economica.net

Producţia termocentralei de la Brazi a fost crescută cu 50%, potrivit surselor economica.net, şi, în premieră, centrala pe gaze a început să livreze energie în Sistemul Energetic Naţional. Cu cei 300 MW pe care îi livra vineri, OMV Petrom a suplinit un sfert din producţia centralei nucleare de la Cernavodă, care a funcţionat cu un singur grup din cele două.

Oficialii Petrom au confirmat informaţia.

Vineri dimineaţa, la ora 7,43 unitatea nr.1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă a fost oprită, neplanificat. “Unitatea s-a oprit automat din cauza unui semnal de vibraţii la turbină. Toate sistemele centralei au răspuns conform proiectului, puterea reactorului fiind menţinuta la 60% în mod controlat. În urma analizarii cauzelor care au condus la declansarea turbinei Unitatii 1 de la CNE Cernavoda s-a stabilit faptul ca semnalul de vibraţii a fost fals. Societatea Naţională Nuclearelectrica SA anunţă  ca Unitatea 1 a CNE Cernavoda a fost repornita si reconectata la Sistemul Enegetic National la ora 18:45” a anunţat Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă.

Centrala pe gaze de la Brazi a fost realizată în urma unei investiţii de 500 de milioane de euro. Cu o capacitate de 860 MW, este singura capacitate termoenergetică greenfield construită în România în ultimii 20 de ani. Centrala ar fi trebuit să intre în operare comercială la sfârşitul anului trecut, dar în perioada de teste au apărut probleme.

Potrivit ultimelor anunţuri ale conducerii Petrom, centrala ar urma să intre în exploatare comercială în a doua jumătate a anului trecut.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *