Conducerea Petrom a revizuit estimarea privind producția prognozată a centralei pe gaze în ciclu combinat de la Brazi.
Centrala electrică pe gaze de la Brazi a produs în primul trimestru al anului 1,12 TWh de energie electrică, în ușoară creștere (3%) față de producția din primul trimestru al anului trecut (1,08 TWh), potrivit datelor companiei cu rezultatele pentru primele trei luni din 2020.
“Conform datelor disponibile în prezent din partea operatorului de sistem, cererea națională de electricitate a scăzut cu 3% comparativ cu acelasi trimestru din 2019, în timp ce producția națională de electricitate a scăzut cu 4%; astfel Romania a fost importator net de electricitate in T1/20, la fel ca si in T1/19. Centrala electrica Brazi a generat o producție netă de electricitate puțin mai mare decat in T1/19, de 1,11 TWh (T1/19: 1,08 TWh)”, se arată în raport.
Compania pare că vrea să profite de prețul mai mic al combustibilului (gaze naturale), chiar pe fondul scăderii prețurilor la energie electrică și, cum în acest an nu trebuie să livreze energie la prețuri reglementate, Petrom estimează, mai nou, o producție în creștere, în condițiile în care previziunile inițiale arătau o scădere a generării.
“Centrala electrica Brazi nu mai este obligată să furnizeze energie electrică pieței reglementate în 2020, conform alocărilor în vigoare la acest moment; estimăm o producție totală netă de energie electrica în creștere fata de 2019 (inainte: usoara scadere)”, arat[ Petrom, care mai anunță că revizia planificată a centralei se amână pentru trimestrul patru al anului, față de al doilea trimestru, așa cum se planificase.
Centrala pe gaze în ciclu combinat de la Brazi a Petrom, cel mai mare proiect privat de investiţii greenfield din sectorul energetic din România (530 de milioane de euro), a fost pusă în funcţiune în 2012. Are o putere instalată de 860 MW şi, alături de centralele hidro, este printre cele mai flexibile capacităţi de generare din România.