Centrala nucleară de la Cernavodă cere servicii de umărire a comportamentului clădirilor din incintă și a vibrațiilor din fundațiile turbinelor

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare (CNE) de la Cernavodă, singura din România, a lansat în sistemul electronic de achiziții publice un anunț de cercetare de piață pentru “Servicii privind Urmărirea Comportării Construcțiilor cu specific clasic la CNE Cernavodă”.

“Scopul acestei achizitii este de a asigura servicii privind Urmărirea Comportarii în timp a Construcțiilor cu specific clasic aflate în patrimoniul CNE Cernavoda. Aceasta activitate constă în urmărirea curenta prin inspectarea obiectivelor cu specific clasic, urmarirea specială prin efectuarea de masuratori de vibrații la fundația turbogeneratorului de 700 MW si întocmirea unui raport anual de sinteză privind întreaga activitate de Urmărire a Comportării Construcțiilor la CNE Cernavoda”. Așa scrie în caietul de sarcini referitor la obiectul achiziției.

Compania menționează că această activitate de urmărire a comportării consutrucțiilor “este una continuă pe toata perioada cât pe platforma CNE se desfașoară activități”. Achiziția de față ar trebui să acopere monitorizarea clădirilor și instalațiilor de la centrala de la Cernavodă pentru următoarele 50 de luni.

Practic, firma de proiectare care ar dori acest contract are două mari tipuri de activități de făcut. Prima este de urmărire a comportamentului construcțiilor in incinta centralei și nu numai (campus, dispensar) inclusiv a echipamentelor. Al doilea este de urmărire specială a vibrațiilor la fundațiile celor două turbogeneratoare, fiecare de câte 700 MW, cele mai mari astfel de unități din România. Măsurătorile se fac trimestrial, când turbinele funcționează normal ( ele funcționează la 1.500 de rotații pe minut) dar și în monentul opririlor și re-pornirilor prorgramate, o dată pe an pentru fiecare grup.

Pentru primul set de observații, trebuie emis raport trimestrial, unde trebuie scrise inclusiv aspectele cate țin de îmbătrânirea construcțiilor și sunt definite și valorile limită pentru parametrii urmăriți, cu urmărire în timp a acestora. Al doilea set de observații, cel referitor la masurarea vibrațiilor din fundația turbinelor trebuie trecut în rapoarte trimestriale dar și cu ocazia opririlor și pornirilor planificate.

Vor fi emise și rapoarte de sinteză anuale. Totul până la începutul anului 2028.

Anunțul a fost publicat în sistemul electronic de achiziții publice în 13 februarie, iar compania așteaptă propunerile la această consultare până la 28 februarie.

Nuclearelectrica, singurul producător de energie nucleară din România, contribuie cu aproximativ 20% energie nucleară la producţia totală de energie, prin exploatarea celor două unităţi Candu, Unităţile 1 şi 2 ale centralei de la Cernavodă, fiecare cu o putere instalată de producţie de 700 MW. În acelaşi timp, Nuclearelectrica contribuie cu 33% la producţia totală de energie fără emisii de CO2 din România. Compania este controlată de stat.

Caietul de sarcini, aici: CS-UCC Cladiri clasice-CR#34342

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *