Centrala nucleară de la Cernavodă a împlinit azi 24 de ani

Astăzi se împlinesc 24 de ani de la intrarea în exploatarea comercială a primei unități a centralei nucleare de la Cernavodă.

Pe data de 2 decembrie 1996 avea loc intrarea în exploatare comercială a Unității 1 de la Cernavodă, proiect început în perioada comunistă și care, potrivit planificării inițiale, trebuia să conțină, în final, cinci unități nucleare de circa 700 MW, construite cu tehnologie canadiană CANDU.

Pornirea centalei nucleare de la Cernavodă a fost primul eveniment notabil care a avut loc în România în ceea ce privește generarea de energie electrică după Revoluție, iar evenimentul a fost posibil în condițiile în care țara intrase în criză economică. Ulterior, a mai fost finalizată o singură unitate, alte două sunt în plan să fie totuși finalizate, iar a cincea nu va mai fi construită.

Unitatea 1 va intra curând într-un program de refurbishement, care îi va crește durata de viață

Nuclearelectrica a scris un scurt mesaj pe pagina sa de facebook, azi, cu ocazia aniversării:

„Avem 24 de ani de performanta prin lectii invatate si implicare directa, prin munca multa si ambitie, prin efort si incapatanarea profesionalistilor CNE de a fi printre cei mai buni. Avem generatii care au venit in industria nucleara inca de la inceput pentru a o ridica si avem generatii noi care au crescut si s-au format odata cu Unitatea 1.

𝗔𝘃𝗲𝗺 𝗼 𝗽𝗼𝘃𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗮 𝘀𝘂𝗰𝗰𝗲𝘀𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗴𝗿𝗲𝘂 𝗱𝗲 𝗲𝗴𝗮𝗹𝗮𝘁.

🔹24 de ani de Unitatea 1 inseamna 122.850.888 MWh livrati in sistemul enegetic national

🔹24 de ani de Unitatea 1 inseamna generatii de specialisti inzestrati cu pasiune, efort si determinare.

🔹24 de ani de Unitatea 1 inseamna recunoasterea internationala a industriei nucleare din Romania”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *