Centrala nouă a Romgaz de la Iernut nu va fi gata în acest an. A fost pusă în funcțiune vechea centrală, are disponibili 260 MW pentru iarnă

Centrala electrică pe gaze în ciclu combinat de la Iernut, pe care o construiește Romgaz, singura capacitate nouă de generare din România de proporții semnificative, nu va fi fi finalizată până la finalul acestui an, așa cum era programat.

Centrala de la Iernut nu va fi gata până la finalul acestui an, a spus directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru. “Nu, nu va fi gata, din cauza problemelor pe care le au contractorii. Noi am ajutat cât am putut, dar mai mult nu putem face. Din 600 de oameni care ar trebui să fie pe șantier, acum sunt cam 200”, a spus Volintiru, răspunzând unei întrebări venite din partea jurnaliștilor.

El a explicat că, alături de problemele legate de pandemie, de modificările proiectului (au fost săpați sute de piloți, suplimentar), o altă cauză a întârzierilor este legată de efectele celebrei OUG 114, care a crescut salariile din construcții. Acestea constituie un cost suplimentar apărut, iar companiile implicate în proiect nu le pot trece decât parțial pe nota de plată către Romgaz, iar de aici au început să apară problemele. “Au necazuri cu subcontractorii lor”, a spus Volintiru.

Centrala de la Iernut, cu o capacitate de 430 MW, ar fi, după finalizare, a doua investiţie greenfield în generarea clasică de energie electrică din România de după căderea comunismului, după centrala în ciclu combinat a Petrom, de 860 MW. Proiectul are o valoare de 268 de milioane de euro și a fost atribuit de Romgaz consorțiului Romelectro-Duro Felguera. Inițial, centrala ar fi trebuit finalizată la începutul acestui an, apoi noul termen avansat a fost finalul anului.

Romgaz a pregătit vechea centrală, care funcționează deja

Anticipând problemele la noua centrală, managementul Romgaz a pus în funcțiune un grup de 200 MW de la vechea centrală de la Iernut, după cheltuieli suplimentare pentru ca unitatea să se conformeze tuturor normelor de mediu. Potrivit oficialilor companiei, Romgaz va avea funcționali, în această iarnă, circa 260 MW ai centralei vechi.

Adrian Volintiru nu a putut avansa un termen clar de finalizare a noii centrale, spunând doar că ar fi vorba despre prima parte a anului 2021.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *