Norvegienii au instalat prima centrală fotovoltaică plutitoare din Europa de Sud-Est, în Albania. VIDEO

Centrala fotovoltaică plutitoare a Statkraft de pe suprafața lacului de acumulare a hidrocentralei Banja din Albania are o capacitate de 2 MW și este formată din patru unități. Este singura centrală de acest tip din Europa de Sud-Est, cu excepția câtorva proiecte pilot din Turcia, potrivit relatărilor din presă. Și în România există preocupare pentru tehnologie.

La patru ani după ce compania norvegiană de stat Statkraft a depus o cerere la ministerul de resort din Albania, a fost  finalizată centrala sa fotovoltaică plutitoare amplasată pe un lac artificial din apropiere de Gramsh, în centrul Albaniei. Constructorul a fost Ocean Sun, care este de asemenea o companie norvegiană.

Imediat după ce prima instalație flotantă cu un diametru de 68,8 metri și o capacitate de 500 kW a fost instalată la mijlocul anului 2021, o furtună a avariat-o grav. Unitatea a fost declarată ca fiind reparată aproape un an mai târziu, iar celelalte trei, de dimensiuni egale,  au fost adăugate ulterior.

Statkraft are cel mai mare portofoliu de centrale hidroelectrice din Europa. De asemenea, operează parcuri eoliane, fotovoltaice, centrale electrice pe gaz și instalații de încălzire urbană.

Noua unitate fotovoltaică plutitoare se află pe lacul hidrocentralei Banja de 72 MW, pe râul Devoll, care este operată tot de Statkraft, după ce norvegienii au construit-o. Ambele companii mizează pe un posibil avantaj al fotovoltaicelor plutitoare pe piață, rezultat dintr-o nouă soluție inginerească pentru această tehnologie emergentă.

Sistemul inelar a fost realizat conform planului și fără depășiri de buget, cu îmbunătățiri semnificative ale vitezei de instalare, a anunțat Ocean Sun în ultimul său raport său trimestrial. Centrala produce conform așteptărilor, confirmând rezultatele pozitive observate la prima instalație flotantă instalată.

Centrala electrică de 2 MW va genera o cantitate estimată de 3 GWh pe an. Cu excepția câtorva proiecte pilot din Turcia, aceasta este prima implementare a tehnologiei în Europa de Sud-Est.

Potrivit anunțurilor anterioare, “plutele” Ocean Sun au un inel din polietilenă de înaltă densitate (HDPE) și o membrană cu o grosime de ordinul milimetrilor. Materialul poate susține atât panourile solare, cât și muncitorii care le instalează sau efectuează lucrări de întreținere.

Noua tehnologie ridică semne de întrebare

Avantajul instalațiilor fotovoltaice plutitoare este, în primul rând acela că pot fi instalate cu mai puține probleme legate de dreptul de proprietate. În plus, apa răcește panourile pe dedesubt, sporind astfel performanța. La rândul său, umbra generată de panouri reduce evaporarea din lac, ceea ce este util pentru operatorii de centrale hidroelectrice și pentru aprovizionarea cu apă.

Pe de altă parte, riscul provocat de fenomenele meteorologice extreme este încă în curs de evaluare. În plus, încă se discută dacă lipsa soarelui de la suprafața apei poate stimula creșterea algelor toxice și reduce cantitatea de oxigen din apele de adâncime. Aceste lucuri ar afecta flora și fauna și, de aceea, suprafața acoperită trebuie limitată.

Preocupări și în România

În iulie 2022, ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunța că Hidroelectrica va instala primul parc fotovoltaic plutitor din România, pe unul din lacurile sale de acumulare, iar odată extins, proiectul ar putea reduce evaporarea apei din acumulări, fenomen care periclitează producția hidroelectrică.

„Până la sfârşitul anului (Hidroelectrica) va atribui primul proiect pilot  de panouri fotovoltaice flotante de 10 MW, în judeţul Olt, la amenajarea hidroelectrică de la Ipoteşti a sucursalei Vâlcea”, a declarat atunci ministrul Energiei.

În perspectivă, vor putea fi folosite „aceste luciuri de apă pentru a produce energie electrică, pentru că fotovoltaicul, cu hidro se echilibrează foarte bine şi facem două lucruri: odată producem mai multă energie, echilibrăm mai bine energia, dar şi reducem evaporarea apei”, potrivit ministrului Energiei.

Până acum nu sunt informații despre avansul acestui proiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *