Midia Green Energy, fosta Uzină Termoelectrică (UT) Midia, ar urma să primească în această săptămână licența de producător de energie electrică.
“Proiect de decizie și raport privind acordarea licenţei pentru exploatarea comercială a capacităţilor de producere a energiei electrice, societăţii MIDIA GREEN ENERGY SA”. Proiectul este pe ordinea de zi a ședinței Comitetului de Reglemenare al ANRE din această săptămână.
Midia Green Energy a dezvoltat un proiect fotovoltaic de 3 MW, situat pe un teren de lângă rafinăria Petromidia. Compania a demarat lucrările la parcul fotovoltaic în toamna lui 2021 și, potrivit informațiilor disponibile pe site-ul propriu, parcul este finalizat încă din vara anului trecut. După ce ANRE va acorda licența, compania va putea vinde energia electrică produsă aici.
Potrivit datelor Termene.ro, consultate de Economica.net, acționarul majoritar al companiei (fosta UT Midia, redenumită Midia Green Energy la finalul anului trecut) încă este statul român, cu circa 56%, iar restul este deținut de grupul Rompetrol (KMG International).
Prin aporturi succesive la capitalul social, Rompetrol S.A,societate din cadrul grupului Rompetrol, a devenit actionar minoritar al UT Midia ,detinand 43,42% din capitalul social, acum aproape două decenii. La finalul lui 2005, Guvernul a scos la vânzare pachetul de acțiuni al statului (56%), care a fost cumpărat tot de Rompetrol. Totuși, deși a fost aprobat prin Hotârăre de Guvern, el nu și-a produ efectele, pentru că, pe fondul litigiilor vechi dintre stat și grupul Rompetrol, hotărârea de atunci nu a fost niciodată publicată în Monitorul Oficial.
Chiar lângă parcul fotovoltaic Rompetrol dezvoltă acum o nouă centrală pe gaze, în cogenerare, de 80 MW electrici, pe amplasamentul vechii centrale termoelectrice a UT Midia.
Detalii, în textul de aici:
Noua centrală electrică de la Midia, a Rompetrol, este realizată în proporție de 80%