Centrala electrică nouă pe gaze de 250 MW de la Craiova pe care o face CE Oltenia va fi gata în 2022

Construcţia grupului nou pe gaze care se va construi la Craiova, în incinta vechii centrale Craiova 2 a Complexului Energetic Oltenia va demara anul viitor şi se va finaliza în anul 2022, ne-a declarat directorul general al CE Oltenia, Sorin Boza.

“Acum se lucrează la studiul de fezabilitate, pe care l-a câştigat ISPE, singurii care s-au prezentat la licitaţie. El ar trebui să fie gata în septembrie, construcţia grupului va începe anul viitor şi va fi gata în doi ani. Facem un grup nou, de 250 MW, cu tehnologie de ultimă oră, cum e cea de la Brazi (centrala pe gaze în ciclu combinat de 860 MW a Petrom-n.red), în cogenerare, va livra şi energie termică pentru oraş şi abur pentru uzina Ford”, ne-a spus managerul CE Oltenia.

El a explicat că actuala centrală Craiova 2, care produce acum energie electrică şi termică pentru alimentarea Craiovei, va fi oprită, dar nu va fi dezmembrată. “Când o să fie gata grupul nou, opresc grupurile actuale şi le trec în conservare. Dacă apare mecanismul pieţei de capacitate, le las la dispoziţia Dispeceratului Energetic Naţional”, spune Boza

CET Craiova 2 are două grupuri de câte 150 MW, care funcţionează cu lignit.

Construţia grupului nou pe gaze în ciclu combinat costă 250 de milioane de euro, aşa că principala întrebare este: de unde banii, mai ales în condiţiile în care Complexul Energetic Oltenia trebuie să plătească an de an şi sume considerabile pentru achiziţia certificatelor de emisii-a plătit 1,4 miliarde de lei doar pentru certificatele aferente anului trecut, iar politica europeană este de a descuraja producţia de energie pe carbine şi, implicit, costul emisiilor va creşte?

“Din PNI”, răspunde Boza. “70% din investiţie sunt bani din PNI, iar restul sursele noastre proprii. Există acordul Ministerului Energiei în acest sens”, mai spune directorul.

PNI-Planul Naţional de Investiţii, este un mecanism prin care statul român acordă finanţări nerambursabile pentru proiecte de investiţii în capacităţi noi de generare a  energiei electrice cu emisii reduse de CO2.

Acest grup nou este cunoscut publicului mai ales în urma celebrei declaraţii a ministrului Energiei, Anton Anton, care a spus că România are un proiect unicat în lume, de a stoca energie electrică în depozitul de gaze. Explicaţii detaliate puteţi citi aici:

La ce s-a referit de fapt ministrul Energiei când a spus că stochează energie electrică în depozite de gaze

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *