Centrala electrică a Romgaz de la Iernut va fi gata abia în a doua jumătate a anului viitor – nou termen anunțat de Guvern. Nu se exact nici cât s-a făcut din ea până acum

Centrala pe gaze în ciclu combinat de la Iernut, un proiect al companiei naționale Romgaz, va fi finalizată în al doilea semestru din 2024, potrivit unei informări a Ministerului Energiei. Se strâng așadar patru ani de întârziere, dacă acest termen va fi respectat.

sursă foto: Levi Bagy Photography 

Cel mai așteptat proiect proiect de generare “clasică”, de energie electrică din România, centrala pe gaze în ciclu combinat pe care Romgaz o dezvoltă la Iernut, de 430 MW și 268 de milioane de euro, nu va fi finalizat nici în acest an, ci abia în a doua jumătate a anului viitor. Noul termen este avansat de un secretar de stat în Ministerul Energiei, Pavel-Casian Nițulescu, într-un răspuns la o interpelare adresată de un parlamentar.

Mai mult, potrivit răspunsului, Guvernul nu știe foarte clar nici cât din centrală este construit fizic în momentul de față, întrucât sunt mai multe interpretări.

Raportul execuantului proiectului (asocierea Duro Felguera-Romelectro) este de 93%, la fel și “raportul responsabilului tehnic cu execuția, auditor independent, atestat Dotări Tehnologice Industriale (DTI)”, însă “în conformitate cu evaluarea efectuată de o societate specializată ale cărei servicii de evaluare au fost contractate de Romgaz, procentul de execuție este de circa 80%”, se arată în răspuns.

“Din cauza faptului că Proiectul de Investiții a implicat lucrări de proiectare și execuție cu un grad mare de complexitate și specializare, a faptului că proiectele de detaliu nu au fost finalizae de către Asociere și a faptului că multe dintre categorii de lucrări sunt realizate la nivelul unor stadii fizice intermediare și nu finale, fără a se putea stabili cu exactitate ponderea stadiilor fizice intermediare realizate în ansamblul proiectului, stabilirea cu exactitate în procente a stadiului fizic de realizare a proiectului de investiție este deosebit de dificil de realizat”, a scris secretarul de stat de la Energie.

Ultima evaluare contractă de Romgaz a fost făcută de TUV Austria România SRL, subsidiară a TUV Austria Holding AG.

Ciucă a cerut Romgaz accelerarea proiectelor

”Premierul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții companiei Romgaz, pentru a analiza aspecte privind producția de gaze naturale și punerea în producție de noi sonde. Cu acest prilej, a fost prezentată implicarea Romgaz în proiectele off-shore la Marea Neagră, inclusiv Neptun Deep. Conducerea companiei a prezentat, totodată, evoluția proiectului centralei de producere a energiei electrice de la Iernut, cu o putere instalată de 430 de MW”, anunța Executivul într-un comunicat emis pe 10 ianuarie.

“Guvernul acordă o importanță deosebită investițiilor care contribuie la consolidarea securității energetice a țării. Rolul Romgaz, ca și companie națională, este determinant în implementarea planurilor Guvernului de a atinge acest obiectiv. Avem nevoie de un ritm alert în implementarea acestor proiecte, iar pentru asta  am asigurat toate instrumentele necesare, atât financiare, cât și legislative”, a declarat prim-ministrul atunci.

Totuși, este pentru prima dată când se evocă al doilea semestru al anului 2024 ca termen de finalizare. Aristotel Jude, Director General Adjunct al Romgaz spunea în octombrie anul trecut că prioritatea este finalizarea centralei în 2023.

Se fac patru ani de întârziere?

Guvernul a adoptat în primăvară o ordonanță de urgență de modificare a legislației achizițiilor publice sectoriale, pentru a permite finalizarea cu aceiași contractori a proiectului centralei blocat după rezilierea de către Romgaz a contractului cu consorțiul de executanți Duro Felguera-Romelectro, precum și majorarea sumei plătite contractorilor față de valoarea rezultată din licitația câștigată de consorțiu în 2016. Centrala avea ca termen inițial de punere în funcţiune finele anului 2020. În aprilie 2021, Romgaz a reziliat Contractul de lucrări cu Asocierea formată din Duro Felguera și Romelectro, urmare a nerespectării obligațiilor contractuale asumate de către Asociere, pentru că aceastanu a finalizat lucrările în termenul stabilit, adică 26 decembrie 2020.

Noul contract cu Duro Felguera-Romelectro (ultima intrând între timp în insolvență) ar trebui semnat în curând, din informațiile noastre, dar Romgaz nu a anunțat încă nimic oficial. Potrivit răspunsului din interpelarea citată mai sus, “termenul de finalizare a execuției lucrărilor rămase de executat și punerea în funcțiune a centralei cu ciclu combinat de gaze este de 16 luni de la semnarea noului Contract de Lucrări”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *